NEHUMANO! DISKRIMINACIJA OBOLELIH: Ukinuli im besplatan prevoz
Foto: Zorana Jevtić

BRUKA: ODUZETA PRAVA OSOBAMA SA INVALIDITETOM

NEHUMANO! DISKRIMINACIJA OBOLELIH: Ukinuli im besplatan prevoz

Društvo -

Prema novom pravilniku, pravo na besplatan prevoz ostvaruju oni koji imaju potpuni gubitak radne sposobnosti ili dobijaju dodatak za tuđu negu

Stupanjem na snagu novog pravilnika jedan broj obolelih od multiple skleroze, mišićne distrofije, dečje i cerebralne paralize ostao je bez prava na besplatan prevoz!

Prema prethodnom pravilniku, koji uređuje gradski Sekretarijat za javni prevoz Beograda, pomenute kategorije su pokazivanjem medicinskog nalaza i ličnih dokumenata dobijale legitimaciju za besplatan gradski prevoz u Beogradu.

Bez ikakvih povlastica

Stupanjem na snagu novog, prava na besplatan prevoz ostvaruju samo oni koji imaju potpuni gubitak radne sposobnosti, dobijaju dodatak za tuđu negu ili su trajno nesposobni za rad i privređivanje, svi ostali teško oboleli su izgubili ovo pravo.

Sekretar Saveza za cerebralnu i dečju paralizu Dilbera Sarajlić kaže za Kurir da su pomenute kategorije dodatno oštećenje ovim pravilnikom, jer nemaju pravo ni na povlašćenu kartu.

- Ovo je na neki način sabotiranje, sada će oboleli plaćati punu cenu karte. Treba da ih bude sramota, ali nije. Nije tu u pitanju zlonamernost, već prosto neznanje, nesmotrenost i elementarno nepoznavanje problematike. S nama iz udruženja se niko nije konsultovao - priča Sarajlićeva.

Ona dodaje da ceo pravilnik ide na štetu osobama koje imaju problem s kretanjem i da po njemu pravo na besplatnu kartu mogu dobiti osobe koje leže kod kuće i koje i ne koriste prevoz.

- Osobe s motoričkim poremećajima, sa cerebralnom i dečjom paralizom, distrofijom i multiplom sklerozom nisu dobile pravo ni na povlašćenu kartu, zaboravljene su, a kućni ljubimci se voze besplatno. Članovi udruženja su veoma razočarani, kažu da u ovom gradu kućni ljubimci imaju veća prava od njih, oni su u pravu, nemaju nikakve olakšice - navodi Sarajlićeva.

Ovo je diskriminacija

Ogorčena je i Dragana Ilić iz Društva multiple skleroze Srbije, koja kaže da je oštećena osetljiva grupa, a posebno mlade osobe sa invaliditetom.

- Oni traže rešenje o invalidskoj penziji, da se proglasite trajno nesposobnim za rad. To rešenje svakako ne može imati neko ko studira i neko ko želi da radi. Stojimo iza toga da je to katastrofa. Dobro je što su uveli da pratilac ima besplatnu kartu za određenu kategoriju ljudi, ali nije to trebalo da rade tako što će oštetiti ogroman broj drugih korisnika - smatra Ilićeva i zaključuje:

- Guraju ih u dublju segregaciju. Sa ovom povlasticom su bili socijalno aktivni jer ih prevoz nije koštao. Vrlo je teško biti mlada osoba sa invaliditetom. Veliki broj naših članova je uznemiren zbog novog pravilnika. Možemo reći da je ova odluka neka vrsta diskriminacije!

Sekretarijat za javni prevoz Beograda

USLOV - PRVA KATEGORIJA

Iz gradskog Sekretarijata za javni prevoz navode da su do donošenja pravilnika u martu pravo na besplatan prevoz i za pratioca imala samo slepa lica:

- Pravo na povlastice i na pratioca ostvaruju i lica obolela od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih bolesti, cerebralne i dečje paralize i multiple skleroze, pod uslovom da im je utvrđena prva kategorija invalidnosti ili priznata potreba za pomoć i negu u skladu sa zakonom. Pravilnikom nije moguće dati pravo na besplatan prevoz invalidnim licima koja su zaposlena i radno sposobna. Prema važećem zakonu, invalidnost je potpuni gubitak radne sposobnosti. Izmena pravilnika podrazumevala bi postupanje suprotno zakonu - navode iz Sekretarijata za javni prevoz Beograda.

Kurir / Mina Branković

Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track