PLJAČKA RODITELJA: Udžbenici i pribor za đaka čak 55.000 dinara!
Foto: Shutterstock

PROSEČNA PLATA NEDOVOLJNA ZA START ŠKOLARCA

PLJAČKA RODITELJA: Udžbenici i pribor za đaka čak 55.000 dinara!

Društvo -

Cena samo osnovnog kompleta za osnovce kreće se između 7.000 i 13.000 dinara, rančeva od 2.500 do 16.000 dinara, a na to treba dodati i troškove za jesenju garderobu

Školarci u Srbiji za manje od mesec dana ponovo će sesti u školske klupe, a njihovi roditelji se već sada hvataju za glavu zbog enormnih troškova za udžbenike, rančeve i školski pribor!

Naime, prema računici Kurira, samo za najosnovniji komplet udžbenika i najjeftiniji školski pribor roditelji će morati da izdvoje oko 25.000 dinara, dok će za tek nešto luksuzniju varijantu platiti oko 55.000 dinara. Kako je prosečna plata u junu bila 49.238 dinara, jasno je da će minimum pola zarade, ako ne i cela, otići na početak školske godine. Ukoliko imaju dvoje ili troje dece, početak septembra je pravi košmar.

foto: Printscreen

Cena samo osnovnog kompleta udžbenika za osnovce kreće se između 7.000 i 13.000 dinara, rančeva od 2.500 do 16.000 dinara, a na to treba dodati i troškove za jesenju garderobu. Mnogi roditelji u očajanju su shvatili da se iz bede mogu izvući jedino ako podignu bankarski kredit.

- Ćerka od septembra kreće u peti razred, a sin u sedmi. Ćerki, naravno, neću ni kupovati ceo komplet, već će knjige, kao i uvek, naslediti od brata. Međutim, udžbenici samo za sina će me koštati oko 12.000 dinara, a verovatno i više, jer se profesori često sete da traže neke nove knjige kad počne školska godina. Deci ću morati da kupim nove jakne i cipele, tako da se uveliko preračunavam da li da uzmem potrošački kredit ili da odem u dozvoljeni minus - kaže za Kurir Jasmina Petrović, jedna od mnogih roditelja u Srbiji, koja zbog praznog novčanika sa stresom i zebnjom dočekuje 1. septembar.

foto: Printscreen

Ove godine, kako saznajemo, prosečna cena jednog udžbenika u Zavodu za udžbenike iznosi između 650 i 700 dinara. Cena osnovnog kompleta najniža je za prvi razred i iznosi 7.924 dinara, dok je najskuplja za sedmi i iznosi oko 12.000 dinara. Kod drugih izdavača prosečne cene kompleta su i veće.

Pored udžbenika, nastavnici često traže i razne radne listove, rečnike stranih jezika, instrumente za muzičko... Na to treba dodati i sveske, čija se cena kreće od 15 do 300 dinara. Roditelji će, iako se trude da uštede svaki dinar, morati svojim mališanima da obnove i jesenju garderobu.

foto: Fonet

Jasna Janković

SMANJITE CENU KNJIGA

Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika, kaže da je nemoguće opremiti osnovca bez 30.000 dinara:

- Postali smo licemerno društvo. Govorimo da nam je školovanje besplatno i da su nam deca najveće bogatstvo, ali smo zapravo jaki samo na rečima. Država bi morala da shvati da je ulaganje u decu i obrazovanje najvrednije i najisplativije ulaganje i da smanji cene udžbenika i školskog pribora.

foto: Fonet

Milan Kovačević

ZATO NAM DECA I ODLAZE

Ekonomista Milan Kovačević kaže da bi državi i svima nama bilo bolje kada bi se novac, umesto u propale investicije, investirao u decu.

- Država svakim danom sve više uzima od građana, a taj novac troši krajnje neselektivno. Napustili smo socijalni aspekt. U Srbiji danas ima mnogo ljudi koji su u nevolji. Ulaganje u decu i pomaganje roditeljima bi sprečilo i masovni odlazak mladih u inostranstvo.

Kurir / Ružica Kantar

Foto: Shutterstock, Fonet, Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Ko će da prodaje lubenice, ko će da brine o kući ako ćemo mi u vojsku?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track