DRŽAVA NE MARI ZA TRI SINA UBIJENE OLGE LOVRIĆ: Centar za socijalni rad još nije pokrenuo postupak za dodelu porodične penzije
Foto: Dragan Kadić, Privatna Arhiva

sramota

DRŽAVA NE MARI ZA TRI SINA UBIJENE OLGE LOVRIĆ: Centar za socijalni rad još nije pokrenuo postupak za dodelu porodične penzije

Društvo -

Tri sinčića Olge Lovrić, koju je zverski ubio njen suprug i otac dečaka Milan udarcima kamenom u glavu ispred Centra za socijalni rad, skoro 40 dana žive sa bakom, uglavnom od njene skromne penzije i ušteđevine.

Zakonski staratelj dečaka je centar za socijalni rad, iako trenutno žive sa bakom

foto: Privatna Arhiva

Dečaci M. L. (3), A. L. (9) i O. L. (10), koji su prisustvovali jezivoj sceni kada je njihov otac delom betonskog ivičnjaka udarao njihovu majku ispred Centra za socijalni rad, koji je nekoliko sati kasnije sebi presudio skokom pod voz, vreme uglavnom provode sa bakom, kao i Olginim najbližima.

Svi oni se trude da deci ublaže pretrpljen bol, tako što će im obezbediti i priuštiti što sadržajniji raspust, ne mareći za porodičnu ušteđevinu.

Umesto očekivane novčane pomoći, koja bi Olginim sinčićima olakšala svakodnevicu, a njenoj majci omogućila da unucima pruži više od onoga što joj skromna penzija dozvoljava, ova porodica naišla je na brojne birokratske procedure i zastoje.

Prvu isplatu od države mališani su dobili tek pre neki dan, nakon što je “Blic” pitao Centar za socijalni rad u Beogradu kada će deca dobiti novčanu pomoć.

foto: Dragan Kadić

- Za troje dece Centar za socijalni rad je jednokratno isplatio 40.000 dinara, ali je glavni problem u tome što još uvek nije pokrenuo postupak kako bi mališani primali porodičnu penziju, a ko zna koliko će još proći dok se ona ne odobri i isplati. Ono što je takođe iznenađujuće je da niko ne pominje odštetu države, što je najmanje što zaslužuju da dobiju - saznajemo iz krugova bliskih Olgi.

Centar za socijalni rad je na pitanje da li je ovaj zahtev podnet, uputio krajnje birokratski odgovor.

- Gradski centar za socijalni rad u Beogradu Odeljenje Novi Beograd kao organ starateljstva u kontinuitetu vodi brigu i preduzima mere iz svoje nadležnosti shodno planu zaštite iz oblasti porodično pravne i socijalne zaštite u odnosu na maloletnu decu iz porodice koju ste naveli u dopisu. Realizacija plana zaštite se odvija u skladu sa prioritetima postupanja i postavljenim zadacima - kažu iz GCSR Beograd.

Kako objašnjavaju u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje, u slučaju smrti oba roditelja, kada su deca maloletna, zahtev za porodičnu penziju nadležnoj filijali PIO podnosi zakonski staratelj, a rešenje se donosi u roku od 60 dana od dana podnošenja zahteva. U ovom slučaju je zakonski staratelj je Centar za socijalni rad iako dečaci žive sa bakom.

foto: Dragan Kadić

Deci bez oba roditelja pripada, pored porodične penzije po jednom roditelju, i porodična penzija po drugom roditelju, kao jedna penzija čiji iznos ne može preći najviši iznos penzije određen zakonom.

Posle ovog ubistva koje se dogodilo 5. jula ispred Centra za socijalni rad na Novom Beogradu, Ministarstvo za rad i socijalnu zaštitu poslalo je vanrednu Nadzornu kontrolu Centra koje je vodilo slučaj. Utvrđeno je da radnici nisu blagovremeno postupili, da nisu dobro procenili bezbednosne aspekte, ali i da nisu zaštitili najbolji interes ni za žrtvu Olgu ni za njeno troje maloletne dece. Izveštaj, napisan na 25 strana, Ministarstvo je prosledilo Trećem osnovnom tužilaštvu u Beogradu, koje je pokrenulo istragu.

Nedelju dana kasnije ispred GCSR ubijeni su Maja Đorđević (38) i njen sin Mihailo (3), a nakon ovih ubistava pojačano je fizičko obezbeđenje ispred centara i smenjena direktorka ove institucije.

Stižu panik tasteri

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost obezbedilo je panik tastere za 60 Centara za socijalni rad i zdravstvenih ustanova, a savetnica potpredsednice vlade Branka Drašković juče je o njihovoj podeli i primeni razgovarala s predstavnicima 30 domova zdravlja. Kako je navela, u pitanju je veoma efikasno sredstvo u borbi protiv nasilja u porodici jer zaposleni u centrima za socijalni rad koji se nađu na udaru nasilnika mogu odmah pritiskom na taster da alarmiraju najbližu stanicu policije.

(Kurir.rs/Blic, M.Rašić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Pljačka!? Roditelji evo koliko će vam trebati para za školu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track