Danas je Međunarodni dan mladih: 19 odsto mladih nikad nije izašlo iz Srbije, najveći problem posao
Foto: Nebojša Mandić

Snežana Klašnja, pomoćnica ministra omladine i sporta

Danas je Međunarodni dan mladih: 19 odsto mladih nikad nije izašlo iz Srbije, najveći problem posao

Društvo -

BEOGRAD - Nizom manifestacija danas će u Srbiji biti obeležen 12. avgust - Međunarodni dan mladih.

Pomoćnica ministra omladine i sporta Snežana Klašnja rekla je povodom Dana mladih da je problem zaposlenosti najveći izazov sa kojim se mladi u Srbiji već godinama suočavaju iako su na tom planu postignuti određeni rezultati pa je stopa nezaposlenosti mladih u 2016. bila 28,5 odsto, dok je 2013. bila za 11 odsto veća.

"Međutim, stopa nezaposlenosti mladih u odnosu na stopu ukupnog stanovništva je dva puta veća, tako da i dalje moramo da radimo mnogo više i ulažemo napore na tom planu", rekla je Klašnja.

Navela je da Ministarstvo omladine i sporta od 2014. nastoji da finansira programa i projekte koji se odnosi na poboljšanje zapošljivosti mladih, kroz međusektorsku saradnju i saradnju sa međunarodnim partnerima.

foto: Nebojša Mandić

"Međutim, i dalje aktivizam mladih je nedovoljan i mi zajedno sa udruženjima i lokalnim samoupravama pokušavamo da aktiviramo mlade ljude. Oni moraju biti aktivni ukoliko žele da imaju odgovarajući posao jer posao se ne može dobiti čekajući, moraju da se dodatno obučavaju", kaže Klašnja.

Podaci iz godišnjeg izveštaja Ministarastva o položaju mladih pokazuju da 19 odsto njih nikada nije bilo u inostranstvu, a Klašnja kaže da bi na tome trebalo raditi više jer je važno da mladi upoznaju vršnjake i drugih zemalja i njihovu kulturu.

foto: Fonet/Imre Sabo

Da je zapošljavanje najveća poteškoća sa kojom se suočavaju mladi u Srbiji smatra i Jelena Mićić iz Mladih istraživača Srbije, koja kaže da položaj mladih u Srbiji nije na zavidnom nivou.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana mladih koji je ustanovila Skupština UN 1999. godine, a koji se u Srbiji obeležava deset godina, Mićić je rekla da se mladi najčešće žale da nemaju dovoljno prilike da nađu posao i da nemaju dovoljno mogućnosti za stručno usavršavanje.

"Zbog toga se mi trudimo da im ponudimo volontiranje kao jedno od opcija da pre svega unaprede svoje znanje i veštine, ali isto tako i da steknu potrebno iskustvo koje im može pomoći da se dalje usavršavaju i eventualno zaposle", rekla je Mićić.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Nebojša Mandić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track