DA NE POVERUJETE: Gadafi strepeo od srpskog hirurga

I on se nekoga plašio

DA NE POVERUJETE: Gadafi strepeo od srpskog hirurga

Društvo -

Libijski vođa na vrhuncu moći na operacionom stolu drhtao pred svetski priznatim stručnjakom dr Novakom Vukojem, koji ga je izlečio od hrkanja

Od njega je drhtala cela zemlja, a on je drhtao pred jednim Srbinom.

Najpoznatiji srpski otorinolaringolog, primarijus doktor Novak Vukoje, član Evropske akademije nauka, ispričao je u intervjuu za Sputnjik svoje iskustvo sa poznatim pacijentima, od kojih je nesumnjivo najpoznatiji bio libijski vođa Muamer el Gadafi, kojem je rešio problem s hrkanjem. I koji mu je priznao da strepi pred njim.

- Ponosan sam što sam imao priliku da upoznam tog čoveka. S njim sam proveo mnogo vremena. Prvi put smo razgovarali pod njegovim šatorom 2006. godine, kad sam uradio jednu intervenciju. Pozvao je i nacionalnu televiziju da snimi naš razgovor. Oduševio me je pričom koliko je pomagao našu državu materijalno, naftom... Ali nikome nije jednostavno pred hiruršku intervenciju. Rekao je: „Cela Libija strepi preda mnom, a ja strepim pred jednim srpskim hirurgom.“ Kod mene je nedavno na pregled došao savetnik svetske vlade u senci. Kad me je video na slici s Gadafijem, pitao je kad sam ja bio kod njega. Rekao sam da sam ga poslednji put video 4. novembra 2010. godine. Na to mi je rekao da su njih trojica iz svetske vlade bili kod njega mesec dana kasnije. Rekli su mu: „Uzmi para koliko hoćeš, povedi koga hoćeš, izaberi zemlju gde ćeš da živiš.“ Znate li vi šta je on njima odgovorio? „Ja sam na vlast došao revolucijom i otići ću revolucijom.“

Dr Vukoje je nastavio da se druži s Gadafijevom ćerkom Ajšom.

- Ona živi u Omanu s troje dece i majkom Safijom, koja je iz Mostara. Gadafi je u Mostaru završio vojnu gimnaziju i tu se zaljubio u Safiju i oženio se njome. Vojnu akademiju je potom završio u Londonu. Ima indicija da će se Ajša možda i kandidovati za novog predsednika Libije. Za vreme Gadafija u Libiji se veoma dobro živelo. To je jedina zemlja, a obišao sam skoro ceo svet, u kojoj nisam video prosjaka.

Doktor smatra da je to nekome smetalo.

- To vam je sistem domino kockica: nađeš tri nezadovoljna, ta tri nađu još tri i sa strane dođu još tri. Tako je krenulo s tim nesrećnim ratom. General koji me je vozio tamo, on je bio načelnik vojne avijacije, kaže da sada nemaju leba da jedu.

E. K.

Nije imala mira

STALJIN HRKANJEM MUČIO ŽENU

Dr Vukoje kaže da je hrkanje ozbiljan problem.

- To je i bolest civilizacije, bolest slušaoca, jer sa sociološkog aspekta gledano trpe svi oko hrkača - partner, deca. Staljin je noću radio, a danju spavao da bi njegova žena imala mira. Johanes Brams je prilikom spavanja takoreći imitirao muziku celog orkestra, pa možete misliti taj dijapazon zvukova koji se širio. A intenzitet kretanja može da bude i preko 100 decibela, a već više od 85 decibela lagano oštećuje sluh.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track