ŠABIĆ KRITIKUJE LONČARA: Pacijente psihijatrije snimaju i u toaletima
Foto: Filip Plavčić

SKANDAL

ŠABIĆ KRITIKUJE LONČARA: Pacijente psihijatrije snimaju i u toaletima

Društvo -

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić apelovao je na ministra zdravlja Zlatibora Lončara da se obezbedi da video-nadzor u ustanovama psihijatrijskog tipa funkcioniše na zakonit način i u skladu sa stvarnom svrhom.

Šabić je sproveo postupak nadzora nad izvršavanjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Klinici za psihijatriju Kliničkog centra Srbije. U postupku nadzora utvrđeno je da su kamere sistema video-nadzora postavljene u svim prostorijama u kojima borave pacijenti, uključujući i sobe, prostorije za dnevni boravak, radnu terapiju i hodnike, čak i u unutrašnjosti toaleta.

Kao svrha takve obrade navedena je bezbednosna prevencija, sprečavanje samopovređivanja ili da pacijenti nanesu povrede drugima, zaštita imovine Kliničkog centra i dokazivanje u slučaju incidentnih događaja. U direktnoj suprotnosti s navedenom svrhom je činjenica da niko od medicinskog osoblja u realnom vremenu ne prati sliku s kamera i nije za to zadužen, a pacijenti nisu prethodno upoznati s obavljanjem video-nadzora. U prethodne dve godine Šabić je, sprovodeći nadzor u nekoliko psihijatrijskih ustanova, naišao na praksu koja je vrlo neusklađena i raznolika.

- Pacijenti s mentalnim smetnjama imaju pravo na human tretman i poštovanje dostojanstva, uključujući i pravo na privatnost - navodi Šabić.

Kurir / E.K.

Foto: Filip Plavčić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Cifra da glava zaboli! Pogledajte vrednost srpske imovine na Kosovu koju je Priština otela!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track