Najnovije vesti

NATO FINANSIRA SRPSKE NAUČNIKE: Osmorka iz Srbije radi na gorivu budućnosti!
Foto: Reuters

NATO FINANSIRA SRPSKE NAUČNIKE: Osmorka iz Srbije radi na gorivu budućnosti!

Društvo

BEOGRAD - Tim srpskih naučnika predvodi istraživački projekat razvoja biogoriva iz algi, čija bi prozvodnja u budućnosti mogla da postane komercijalna, piše na sajtu NATO.

Kako navode, projekat osmorice srpskih naučnika podržan je od strane NATO programa Nauka za mir i bezbednost (Science for Peace and Security - SPS), a sprovodi se na beogradskom Institutu za multidisciplinarna istraživnja, u kooperaciji sa britanskim Mančesterskim univerzitetom i Univerzitetom Bejlor iz SAD.

foto: AP

"Očekujem da ce naši rezultati podstaći razvoj zelenih tehnologija u energetskom sektoru", rekao je za portal NATO, vođa projekta Ivan Spasojević. On kaže da očekuje da će uspešan završetak ovog projekta omogućiti snižavanje cene goriva za jednu petinu u narednih pet godina.

Kako se navodi na sajtu, istraživanje bi trebalo da traje tri godine.

foto: NATO printscreen

"Projekat nam obezbeđuje tačno šta nam je potrebno, opremu, materijale i školarine za većinu nadarenih mladih istraživača, a koji zahvaljujući tome, ostaju u svojoj zemlji", kaže Spasojević.

Portal NATO podseća da je od 2007. godine, Srbija učestvovala u nekoliko NATO SPS, među kojima su oni, kako kažu, posvećeni borbi protiv hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih agenasa, borbi protiv terorizma i jačanju uloge žena u miru i bezbednosti.

foto: AP

"Imamo veliki iskustvo u saradnji sa našim srpskim partnerima. NATO SPS projekti pomogli su da se izrade seizmičke karte zemalja Zapadnog Balkana, unapredi zaštita vodnih resursa reke Save, a srpski i nemački naučnici zajedno rade na razvoju robota T-Whex za dekontaminaciju i deminiranje", kazao je za NATO portal, brigadni general Cezare Marineli, šef Kancelarije NATO u Beogradu.

On je pozvao srpske akademce da apliciraju za projekte istraživanja u oblastima sajber bezbednosti i energetske sigurnosti.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Reuters/Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Sila 25.epizoda: Opak na kopnu, još opasniji na vodi: PT-76 ploveći tenk Crvene armije

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...