MINI JUGOSLAVIJA NIČE U SUBOTICI: Danas stigao i Broz!
Foto: Nadica Harminc

MINI JUGOSLAVIJA NIČE U SUBOTICI: Danas stigao i Broz!

Društvo -

Na imanju Blaška Gabrića u Četvrtoj Mini Jugoslaviji, danas je postavljena i otkrivena statua Josipa Broza Tita, a prethodnih dana mladi volonteri iz Srbije i sveta, uredili su prostor na velikom imanju od 3,5 hektara, gde se svake godine za Prvi maj i Dan mladosti okupljaju jugonostalgičari. Joška Broz, Titov unuk, prisutvovao je otkrivanju staue, izlivene u betonu, zajedno sa svojom kćerkom Tamarom.

Statua je izlivena u betonu, prema replici Antuna Augustinčiča, a bistu je besplatno uradio poznati vajar iz Subotice Franjo Mačković.

Blaško Gabrić i Njegov unuk Goran kažu, da će volonteri pomoći da se na tom prostoru otvori Muzej velikana izlivenih u betonu.

foto: Nadica Harminc

Nakon što je sa prostora Mini Juge, pre dve godine, ukradena Titova statua od bronze, rad poznatog vajara Save Halugina, domaćini su odlučili da sagrade bistu u betonu, kojoj lopovi neće moći da naude.

Joška Broz je otkrio bistu, pa će tako Tito ponovo stanovati u Četvrtoj Mini Jugi, koja bez Tita, očigledno, ne može.

On je rekao za Kurir, da ovaj projekat Mini Juge podržava od početka, te je zato danas i došao na otvaranje Titove biste sa svojom kćerkom Tamarom, koja nam kaže da pradedu Tita gleda na fotografijama, u porodičnom albumu i da misli da malo liči na njega, da ga veoma voli i brani od onih koji ne misle o njemu lepo.

foto: Nadica Harminc

- Ovakvih spomenika je danas sve manje, polako se uništavaju i postojeći, a dižu se biste raznim kolaboracionistima i drugim ličnostima. Drago mi je da se Tito ipak još uvek pominje, da se to još poštuje, jer niko narod nije pitao da li za raspad bivše Jugoslavije ili nije. Imam utisak da se u svim bivšim republikama ponovo poštuje ta ideja jugoslovenstva, kaže Joška Broz za Kurir i dodaje da se u Vojvodini u mnogo mesta obeležavaju svečanosti i tradicija jugoslovenstva, a na poslednjoj proslavi na Fruškoj gori okupilo se baš mnogo ljudi.

Na pitanje novinara odgovorio je da ne veruje da će Srbija biti primljena u EU, a i ako uđe to će biti propast.

- Sve ove strane zemlje u Srbiji nisu ni zbog jefitne radne snage, nego zato zato što su oslobođeni poreza oko 23 posto do 27 posto, koji bi u EU

morali da plate, otvaraju firme ovde i izvoze u istočne zemlje.

foto: Nadica Harminc

- Imali smo nekad najbezbedniju zemlju u svetu, bili smo četvrta zemlja po vojnoj snazi, imali smo besplatno školovanje i zdravstvo, a što je najvažnije, bili smo zaposleni, na jednog penzionera je bilo četvoro zaposlenih. Tito je kao ličnost bio izuzetan čovek koji je sve rešavao mirnim putem. Dovoljno je reći da tokom 16 godina boravka kod njega moja sestra i ja smo bili bezbrižni, nikada ni čvrgu nismo dobili. Kao političar bio je otvoren i premai stoku i prema zapadu, zemlju je sačuvao od rata. Bio je lider u Pokretu nestvrstanih i harizmatična ličnost, sećanja su Joške Broza na Tita.

Domaćini su sredinom avgusta otvorili kamp u Mini Jugi, koji će potrajati do 24. avgusta, a u njemu su omladinci iz osam zemalja. Doputovali su iz Francuske, Japana, Španije, Kine, Turske, Argentine i drugih država. Kažu da nisu mnogo znali o Srbiji, a u kampu su, da bi naučili što više o kulturi i prošlosti naše zemlje. Volontirali su sređujući ogromno imanje za subotnju svečanost. Za kamp su se prijavili zahvaljujući programu Ministarstva sporta i omladine Mladih istraživača, kaže Goran Gabrić, koordinator aktivnosti u Mini Jugi.

foto: Nadica Harminc

Nekada je bilo na hiljade gostiju na ovom prostoru, a poslednjih godina ih je manje, jer nema investiranja u Mini Jugu, koja je idealan prostor za turiste, ali Gradska uprava nema novca da se otvori bazen ili igrališta na tom prostoru od nekoliko hektara.

Blaško Gabrić, domaćin, kaže, da ima dogovor sa nekoliko vajara, da se izrade biste drugih velikana, koji će mesto naći u Muzeju Mini Juge.

- Titova bista je besplatna, a za ostale velikane ćemo tražiti sponzore. Naš je cilj da Mini Juga ne bude samo Titova, nego zemlja mladih koji će nastaviti da neguju prave vrednosti u budućnosti i čuvaju srpsku tradiciju, kaže Blaško.

N.H.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Ko je zapravo bio Tito?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track