MLADEN ŠARČEVIĆ O 1. SEPTEMBRU: Školske uniforme uvode đake u red
Foto: Zorana Jevtić

U klupe

MLADEN ŠARČEVIĆ O 1. SEPTEMBRU: Školske uniforme uvode đake u red

Društvo -

Pedagoški Pitanje oblačenja učenika rešeno je u skoro celom svetu, rekao je ministar prosvete

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je juče da država ne bi trebalo da utiče na cenu udžbenika jer, kako je rekao, konkurencija i jeste uvedena baš zato da bi došlo do tržišnih uslova.

- Zakon u delu o pravilniku o najvećoj maloprodajnoj ceni nije dobro konstruisan. Uvođenje konkurencije uvodi i tržišnu utakmicu i to sad imamo - rekao je Šarčević za TV B92.

Govoreći o najavljenom uvođenju uniformi u škole, Šarčević je rekao da je to pitanje rešeno u skoro celom svetu, od Japana i SAD pa do brojnih zemalja u Evropi, kao i da je to pedagoški izuzetno bitna kategorija.

- Uniforma dete od početka uči da u školi postoji nekakav red - objasnio je Šarčević.

Što se tiče štrajka upozorenja jednog sindikata na početku školske godine, ministar je rekao da to nije ništa novo i da je to nasleđeno stanje, koje je već decenijama zapušteno.

Šarčević je najavio da će sutra biti održan razgovor „na kome će se videti šta će se desiti“ i dodao da on ne može da utiče na zakone koji nisu u nadležnosti Ministarstva prosvete. Objasnio je i da je potrebno da se plate prosvetnih radnika podižu, ali je neophodno da se za to dogodi „nekoliko koraka“.

- Potrebno je da ljudi imaju izvesnost kada će se to desiti. Kolege znaju da mi ovo možemo zajedno da uradimo - rekao je Šarčević.

Kurir / E.K.

Foto: Zorana Jevtić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kokeza se obogatio na grbači naroda, od aerodroma dobio 32,5 miliona!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track