POČINJE LOV NA NEPRIJAVLJENE STANARE: Kazna i do 150.000 dinara, ovo su obaveze upravnika!
Foto: Nebojša Mandić

POČINJE LOV NA NEPRIJAVLJENE STANARE: Kazna i do 150.000 dinara, ovo su obaveze upravnika!

Društvo -

Novi upravnici zgrada, koji će morati da se upišu u Registar stambenih zajednica do kraja ove godine, imaće između ostalog zadatak da vrše popis stanova.

Oni će popisivati i zajedničke delove zgrada, a vodiće i evidenciju o vlasnicima stanova i njihovim podstanarima ili firmama koje iznajmljuju stambeni prostor.

Ova odredba Zakona o stanovanju i održavanju stambenih zgrada izazvala je paniku među onim stanodavcima koji ne prijavljuju podstanare i za zaradu od njih ne plaćaju porez. Ukoliko upravnik ne prijavi stanara, preti mu kazna od 5.000 do 150.000 dinara, jer ostali stanari mogu o ovome da obaveste komunalnog inspektora.

foto: Profimedia

Prvo rešenje za upis u stambenu zajednicu o upravniku zgrade na području Rakovice, uručeno je juče. Upis je počeo i u drugim opštinama, ali s obzirom na trenutnu evidenciju neizvesno je da li će građani biti dovoljno odgovorni i završiti ovu obavezu do kraja godine.

Uvidom u registar stambenih zajednica koji je javno dostupan, vidi se da je u najvećim gradskim opštinama prijavljeno od 29 na opštini Savski Venac do 113 stambenih zajednica prijavljenih na Zvezdari. Iz Republičkog geodetskog zavoda navode da su do sada prijavljene 842 zajednice na prostoru cele Srbije.

Iz rešenja o upisu stambene zajednice koja su kroz ovaj registar javno dostupna može se videti ko je upravnik zgrade ali ne i ostale informacije koje on prikuplja. Ipak, pitanje o tome koji državni organi će moći da prate ove podatke i na koji način, ostaje otvoreno, s obzirom da nam iz Republičkog geodetskog zavoda ni na to nisu odgovorili.

foto: Nebojša Mandić

Da će državne institucije, kao što je Poreska uprava od koje se građani najviše plaše, moći da traže ove podatke, ali samo sa valjanim pravnim osnovom, objasnili su nam iz kancelarije poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

“Podaci koje upravnik prikuplja moraju se obrađivati sa posebnom pažnjom i samo za svrhe koje su namenjene zakonom. Znači u slučaju ekonomskog i političkog interesa države ili nacionalne bezbednosti, recimo, drugi organi moći će da koriste taj registar”, navodi Goran Pavlović iz pravne službe Poverenika.

Zakon predviđa da zgrada bude pravno lice, odnosno da bude kao prava firma. Prema toj paraleli, profesionalni upravnik biće "direktor firme", pa će, u skladu sa zakonom, raspolagati sredstvima sa računa stambene zajednice.

foto: Dragan Kadić

U red njegovih obaveza spada i organizovanje i kontrolisanje radova na zajedničkim delovima zgrade (u dvorištima, hodnicima, liftovima). Kako je ranije najavila pomoćnica ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Jovanka Atanacković, očekuje se da će plata upravnika biti oko 55.000 dinara.

Profesionalni upravnik je, prema zakonu, dužan da prima prijave koje se tiču kvarova u zgradi ili nepoštovanje dnevnog reda, i to svakog dana u periodu od 00 do 24 časova, što praktično znači da uvek mora biti na raspolaganju stanarima za sve njihove probleme.

Kako nalaže Zakon o stanovanju i održavanju stambenih zgrada, poslovi upravljanja poveravaju se profesionalnom upravniku bilo odlukom stambene zajednice, bilo odlukom nadležnog organa jedinice lokalne samouprave. Znači ako ga stanari sami ne odaberu, država će odrediti nekoga sa spiska licenciranih upravnika.

Prve licence upravnicima nedavno su uručene u Privrednoj komori Srbije, gde je za ovaj posao održana i obuka, te su oni upisani u registar koji Komora vodi.

(Kurir.rs/Danas)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kako je premijerkin brat zgrnuo milione evra, otkad je Ana na vlasti?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track