KAKO JP ZA SKLONIŠTA RASIPA PARE: Bode oči koliko kradu od svih nas
Foto: Vladimir Milovanović

Deru nam kožu

KAKO JP ZA SKLONIŠTA RASIPA PARE: Bode oči koliko kradu od svih nas

Društvo -

Vladan Skadrić je, uprkos neslavnom bilansu u 2016. i isteku mandata, ostao na poziciji menadžera, koji sa 137 zaposlenih upravlja objektima površine 286.143 kvadrata. Zarada je oko 74.000, a za menadžment 167.000 dinara

Javno preduzeće za skloništa još jednom se izvuklo iz debelog minusa zahvaljujući velikodušnom potezu Vlade Srbije, koja je jednostavno pokrila njegov gubitak u prethodnoj godini.

Tako je ova državna firma, s već devet godina nezamenljivim Vladanom Skadrićem na čelu, dobila još jednu priliku da nastavi dugogodišnji gubitnički niz, a da pri tom deli izdašne plate svojim zaposlenima.

Skadrić je, uprkos neslavnom bilansu u 2016. godini i isteku mandata, ostao na poziciji menadžera, koji sa 137 zaposlenih upravlja objektima ukupne površine 286.143 kvadratna metra. Prosečna zarada isplaćena prošle godine iznosi oko 74.000 dinara, ali je za menadžment prosek daleko iznad toga - 167.000 dinara.

Loše gazdovanje

Način gazdovanja skloništima u Srbiji očigledno već godinama ne donosi profit, pa se stručnjaci pitaju zašto bi nekome odgovaralo postojeće stanje. Ekonomista Aleksandar Stevanović smatra da država očigledno nema koncept za ovo javno preduzeće.

- Nameće se pitanje može li taj gubitak da se smanji. Skloništa moraju da posluju kao svako drugo preduzeće, a to znači da moraju da iznajmljuju prostor isključivo po tržišnim cenama, a ne da ga daju drugim državnim preduzećima po povlašćenim uslovima. Time ne samo da štete sebi već pomažu i tom drugom državnom preduzeću da prikaže da je rentabilnije nego što stvarno jeste. To vam je isti slučaj kao odnos između Aerodroma i „Er Srbije“, samo što skloništa manje bodu oči - objašnjava Stevanović.

Zanimljivo je da Skadrić godinama dokazuje da sopstveni privatni biznis zna da vodi, pošto ima 50 odsto udela u firmi „Knežević-trans“, koja beleži profit od obavljanja javnog prevoza putnika u Beogradu.

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković kaže da „dugovečnost“ Skadrića na poziciji direktora znači zapravo da je on „na kratkoj uzici“.

foto: Vladimir Milovanović

Poslušan saradnik

- Ako se njemu obnavlja mandat ili status v. d. unedogled, onda to samo može da znači da neko želi da ga disciplinuje i učini lojalnim. Da hoću lojalnog i poslušnog saradnika, i ja bih ga držao u nedefinisanom stanju, koje je nepravni privremeni status. Logika kaže da je potencijalni sukob interesa kad čovek na javnoj funkciji ima i vlasništvo u privatnoj firmi koja učestvuje na tenderima koje raspisuje država - ocenjuje Stojiljković.

Skadrić već dva dana izbegava naše pozive.

ČINJENICE

ŠTA SVE POSEDUJE JPS

279.480 m2 skloništa

105.636 m2 pogodnih za mirnodopsko korišćenje, tj. izdavanje u zakup

5.934 m2 poslovnog prostora

729 lokala

KOLIKO TROŠE

115,2 miliona dinara zarade zaposlenih

4,3 miliona naknade u Nadzornom odboru

* podaci u dinarima za 2016.

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Vladimir Milovanović, Marina Lopičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Skandal! Sekretarica Milana Krkobabića postala direktor “Pošte Srbije” i dovela preduzeće do ivice propasti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track