PUT U ŠPANIJU NIJE OTKAZAN: Maturanti se ne plaše terorizma u Barseloni!
Foto: Shutterstock

EKSKURZIJE

PUT U ŠPANIJU NIJE OTKAZAN: Maturanti se ne plaše terorizma u Barseloni!

Društvo -

Dok roditelji paniče zbog napada u Kataloniji, prosvetari kažu da ne bi trebalo otkazivati putovanja jer nijedna zemlja nije sasvim sigurna

Roditelji maturanata koji za manje od mesec dana putuju na ekskurziju u Španiju, nakon terorističkog napada u Barseloni, u kom je poginulo 14 ljudi a još sto je povređeno, zabrinuti su za bezbednost svoje dece.

I dok je hrvatsko ministarstvo nauke i obrazovanja, nakon ove tragedije, svim srednjim školama prosledilo dopis da otkažu planirane ekskurzije u Španiju, srpske vlasti i dalje smatraju da za tim nema potrebe.

Bezbednosna procena

- Od Ministarstva spoljnih poslova zatražili smo bezbednosnu procenu i za Španiju i za druge države u kojima se odvijaju đačke ekskurzije. Poslušaćemo njihove instrukcije, ali generalno nema naznaka da će ekskurzije biti zabranjene. Direktorima škola uputićemo preporuku da svakodnevno prate bezbednosnu situaciju, što će, naravno, raditi i Ministarstvo prosvete. Na osnovu tih procena će ekskurzije biti realizovane - izjavio je Aleksandar Pajić, pomoćnik ministra prosvete.

Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), kaže da opasnost od terorističkih napada svakako nije zanemarljiva, ali da niko ne može da kaže da li će, kada i gde do napada doći.

Đaci se raduju

- Maturska ekskurzija koja uključuje obilazak severa Italije, juga Francuske i Španije je omiljena među maturantima i naravno da joj se đaci raduju. Međutim, prirodno je da nakon svega što se desilo roditelji strahuju za živote svoje dece. Nije lako doneti odluku, ali kakvu poruku šaljemo deci ako im sada zabranimo da idu?! Ne možemo ih zauvek zatvoriti u četiri zida kako bi bili bezbedni. Ne smemo od njih praviti ničije taoce - kaže Jankovićeva i dodaje da dosad, prema njenim saznanjima, nijedna škola u Srbiji nije otkazala putovanje u Španiju.

MSP

OPREZ NA JAVNIM MESTIMA

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, nakon terorističkih napada u Španiji, na svom zvaničnom sajtu upozorilo je turiste koji putuju u tu zemlju da se pridržavaju uputstava nadležnih španskih policijskih organa i da redovno prate informacije o bezbednosti u sredstvima javnog informisanja Kraljevine Španije i na sajtu MSP.

- Preporučuje se oprez na javnim mestima, kao što su centralni gradski trgovi, turističke atrakcije, tržni centri, u blizini vladinih ustanova, vojnih objekata, policijskih stanica i u sredstvima javnog prevoza - istakli su u MSP.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Ekskluzivno! Ko postavlja bombe na Vračaru?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track