Najnovije vesti

SRPSKI GASTARBAJTERI UMESTO PARA DOBILI BATINE: Smederevci prevareni u Beču jer su radili na crno
Foto: Beta/Mile Gvozdenović

Gazda im ostao dužan 50.000 evra

SRPSKI GASTARBAJTERI UMESTO PARA DOBILI BATINE: Smederevci prevareni u Beču jer su radili na crno

Društvo

BEČ - Rad na crno u Austriji ne samo da je opasan po zdravlje, jer radnik nije osiguran i ne uživa nikakva prava, već može biti i skup, pošto je sve češća pojava da "gazde" ne daju platu i potom prete i oteraju radnike, koji su dolaskom u Austriji imali samo troškove, umesto željene zarade kojom bi snabdeli svoje najbliže u otadžbini.

Takav slučaj, koji je, saznaje se iz Ambasade Srbije i austrijske policije, samo jedan u nizu, dogodio se našim zemljacima, koji su iz Italije i Srbije došlin u Beč, u nadi da će da zarade radeći za građevinsku firmu čiji je vlasnik njihov zemljak.

foto: Profimedia

"Nas 26, svi poreklom iz okoline Smedereva, nedavno smo došli u Beč na poziv jedne žene, koja je iz našeg kraja, a čiji muž ima građevinsku firmu u Austriji. Neki od nas su došli iz Italije, gde imamo validna dokumenta, a drugi iz Srbije, koji su se nadali da će im gazda napraviti 'papire'", objasnio je jedan od prevarenih radnika.

"Radili smo vredno, a smešteni smo bili u veoma lošim uslovima. Kada je došlo vreme za isplatu ne samo da nismo dobili pare, već smo dobili i batine", kazao je on.

Smederevci su radili na jednoj zgradi, koja je trebalo da se što pre završi, i na njoj su "napravili" ukupno 3.317 radnih sati.

Prema rečima sagovornika, ako se uzme u obzir da je bila dogovorena plata u visini između 12 i 15 evra po satu vlasnik građevinske firme koji ih je angažovao "na crno" ostao im je dužan više od 50.000 evra.

foto: Nebojša Mandić/Ilustracija

"Umesto da nam plate, usledile su batine. Mene su sačekali neki gazdini ljudi i pretukli me, oteli mi telefon preko kojeg sam se redovno čuo sa nadzornikom radova, kako više ne bih mogao da ga kontaktiram. Sa mog telefona oni su potom zvali sve moje kolege i pretili im da će ih pretući", naveo je naš radnik.

Zbog tih pretnji mnogi su pobegli u Srbiju, iako su ostali "kratki" za zaradu, a ujedno imali samo troškove tokom boravka u "obećanom" Beču", kazao je sagovornik, koji je pre Beča živeo 20 godina u Italiji, a odlučio se da dođe u Austriju, jer je u Italiji sve manje posla.

foto: Ap 29 Mart 2016

Vlasnik građevinske firme pretio je svojim radnicima da će angažovati razne poznate kriminalce iz Srbije, ako ne budu ćutali i "nestali" sa svojim zahtevima.

Neke od njih je strahom naterao da nastave da rade, iako nadoknade nema. "Još dvoje radi, jer se plaše da će u suprotnom da ih pretuku i možda još nešto gore im učine", kazao je prevareni radnik iz Srbije.

foto: AP/Ilustracija

Nakon što su zatražili plate, vlasnik je čak promenio i brave na smeštaju, koji je, inače, bio ispod svakog nivoa. Grupa radnika, koja nije dozvolila da ih zastraši ovakvo ponašanje bahatog vlasnika građevinskog preduzeća, odlučila je da se obrati Ambasadi Srbije za pomoć, a potom zajedno sa diplomatama podnela prijavu policiji, i sada čekaju rasplet.

Na tvrdnje vlasnika firme da su navodno pokušali da mu ukradu vozilo, i da je zbog toga na njih poslao "siledžije", radnici ukazuju da je to izmišljena priča.

"Izmislio je to kako bi pokušao da opravda svoje bahato ponašanje. Što bismo oteli vozilo koje vredi jedva 1.000 evra", kaže sagovornik. Štaviše prevareni radnici tvrde da ih je vlasnik firme naterao da ukradu opremu sa jednog drugog gradilišta, kako bi ga koristili na zgradi na kojoj su radili i ističu da su mu to učinili, jer su hteli da pomognu i verovali mu da će sve biti u redu.

foto: FOTO AP, 16 11 2016

Vlasnik firme oštro je napao pomenute radnike, tvrdeći da su oni narkomani i lopovi, i da će ih pretući, kao što je to učinio već sa nekima, te poručio Ambasadi da se ne meša u ove poslove.

"Ovo nije jedini slučaj ovakve prevare. Čuli smo za mnoge takve slučajeve pa želimo da upozorimo naše građane da ne kreću u avanture kada ne poznaju poslodavce koji ih zovu. Poslodavci često koriste strah naših zemljaka, zbog rada na crno, da bi mogli biti proterani, da ih ne plate nakon izvršenog rada", kažu prevareni radnici.

U ovom slučaju grupa radnika poverovala je svojoj zemljakinji, koja ih je zamolila da dođu, kako bi njen suprug završio na vreme posao koji je ugovorio, ali se ispostavilo da je reč o prevari

"Pozivamo sve, koji nameravaju radi većih primanja da kreću u inostranstvo na rad 'na crno', da ne kreću, jer pored toga što neće dobiti pare, vratiće se u domovinu sa velikim troškom, praznim novčanikom, dugovima, ali i batinama", poručuju prevareni radnici.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Shutterstock/Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) 24 ČASA STRAŽA ZA NIČIĆEVE LJUBIČICE!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...