Razočarani Šabić pisao  premijerki Brnabić
Foto: Filip Plavčić

Poverenik za informacije od javnog značaja

Razočarani Šabić pisao premijerki Brnabić

Društvo -

BEOGRAD - Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić, uputio je danas pismo premijerki Ani Brnabić u kojem je izrazio, kako je naveo, razočaranje nerazumevanjem zbog odnosa vlade prema nastojanju Poverenika da pomogne, da se donošenje novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti po ko zna koji put odlaže na neizvesno dug rok.

U saopštenju dostavljenom medijima, Šabić kaže da komentar premijerke Brnabić da Model novog zakona "sadrži brojna dobra rešenja" i "predstavlja jako dobar osnov za dalji rad", predstavlja kurtoazne fraze.bez praktičnog značaja, s obzirom na to da ga je premijerka obavestila da je Model "prosleđen članovima Radne grupe koja radi na pripremi novog zakona kako bi ga imali u vidu".

foto: Marina Lopičić

"Model zakona koji je Poverenik stavio na raspolaganje Vladi zapravo je kompletan, obrazložen, u potpunosti u skladu s Poslovnikom Vlade pripremljen nacrt zakona. Njegovoj izradi značajan doprinos je dao veliki broj stručnjaka iz civilnog sektora i kompetentnih NVO", naveo je Šabić.

Ocenio je da bi stavljanjem tog Modela u formalnu proceduru, izlaganjem kroz javnu raspravu, opservacijama i kritici zainteresovanih, uključujući tu i Radnu grupu i sva ministarstva, i potom eventualnim korekcijama teksta, Srbija mogla da u relativno dogledno vreme dobije nov neophodan zakon.

Smatra da se vlada umesto za to, opredeljuje za "aktivnost" koja već duže od pet godina nije dala nikakav efekat i da je "i uz najbolju volju praktično nemoguće naći opravdanje".

Poverenik podseća da je stanje u oblasti zaštite podataka o ličnosti vrlo loše, opterećeno brojnim problemima i svakodnevnim povredama prava građana, što je u velikoj meri uslovljeno kašnjenjima i propustima u usvajanju neophodnih zakonskih i drugih dokumenata.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Filip Plavčić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) 24 ČASA STRAŽA ZA NIČIĆEVE LJUBIČICE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track