U “Paketu za dvoje” i besplatna avio-karta za dete
Foto: Promo

SEPTEMBAR NA KRITU SA KON TIKIJEM

U “Paketu za dvoje” i besplatna avio-karta za dete

Društvo -

Odmor na Kritu. Kon Tikijev čarter poleće 6. septembra. Na ovom letu čekaju vas akcijske cene i još neki agencijski benefiti. Konkretno - dete do 12 godina u pratnji dvoje odraslih ne plaća avionsku kartu već samo taksu (48,58 evra) i dinarski deo aranžmana u iznosu od 1.990 RSD.

U ponudi su smeštaji u Flisvos Beach 2* studio na bazi polupansiona sa cenom za dvoje u iznosu od 899 evra kao i hotel Atrium 3* u kome aranžaman za dvoje u standardnoj sobi na bazi polupansiona košta – 1.199 evra. Na navedene cene dodatno se plaćaju avio-takse u iznosu 48,58 evra po osobi i dinarski deo aranžmana u iznosu od 1.990 RSD po osobi.

Septembar na Kritu je idealan mesec za odmor između ostalog i zato jer Krit ima dve klimatske zone: sredozemnu i severnoafričku. Krit ima i još puno toga što vredi upoznati. Ponajpre naglašeno gostoprimljive ljude koji su naglašeno srdačni prema gostima is Srbije. Krenimo redom…

foto: Promo

Najvažniji i najveći aerodrom ostrva je „Nikos Kazancakis“ u blizini Herakliona. Odrednicu međunarodnog imaju i aerodromi u blizini gradova Hanja i Sitija. Krit ima i tri velike morske luke, u Heraklionu, Hanji i Retimnu. Mnoga naselja na ostrvu, posebno ona na jugu, povezana su međugradskim brodskim linijama...

Na Kritu je rođena minojska civilizacija, na njemu je i 350 crkava i manastira. Vizantijske bogomolje poznate su po zadivljujuićim ikonama. Ovde je nekada postojala i čuvena škola ikonografije, poznata kao Kritska škola.

Svoje stvaralaštvo na Kritu je počeo i veliki kritski slikar Domenikos Teotokopolos, u svetu poznat kao El Greko. Njegova rodna kuća, iz 16. veka, u mestu Fodele se ne zaobilazi... Baš kao ni grob pesnika iz novijeg doba, Nikosa Kazancakisa. Atrakcija su i tvrđave iz turskog i venecijanskog doba: Heraklion, Retimno, Paleohora, Frankokastelo, jednako kao i pećina Dikteo Andron u kojoj se po mitologiji rodio vrhovni bog Zevs, odnosno pećina Ideo Andron u kojoj je proveo detinjstvo...

foto: Promo

Samarićanska dolina je najduža evropska klisura. Ukoliko ste raspoloženi, nudi vam se prilika da tih 15 kilometra pređete pešačeći.

Muzej u Heraklionu jedan je od najčuvenijih arheoloških muzeja na svetu.

Specifičan položaj, raskrsnica tri kontinenta, ogleda se i u kosmopolitskom duhu ovog ostrva što je, uveravaju domaćini, uticaj Evrope. Tradicionalan način života odrednica je Azije, a beli pesak, flora i fauna dokaz su blizine Afrike.Masline i maslinovo ulje, vino i sir sa ovog ostrva nadaleko su čuveni. Krićani su i vrhunski majstori nekih zanata. Tkanice i vez su prepoznatljivi, jednako kao i keramički i juvelirski proizvodi.

Knosos je najveća atrakcija Krita. Na svega pet kilometara od glavnog grada Herakliona su odlično sačuvani ostaci Minosovog dvora koji je pripadao najstarijoj evropskoj civilizaciji - minojskoj. Krit ima i božanstvene plaže i još puno, puno toga zarad čega se leto(vanje) na ovom ostrvu pamti za sva vremena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja