Najnovije vesti

POŠTO KVADRAT? POGLEDAJTE U REGISTRU CENA NEPOKRETNOSTI: Najskuplji kvadrat stana u Srbiji plaćen 2.900 evra, a najskuplja kuća 620.000!
Foto: Beta/Emil Vaš

Republički geodetski zavod

POŠTO KVADRAT? POGLEDAJTE U REGISTRU CENA NEPOKRETNOSTI: Najskuplji kvadrat stana u Srbiji plaćen 2.900 evra, a najskuplja kuća 620.000!

Društvo

BEOGRAD - Republički geodetski zavod unapredio je Registar cena nepokretnosti s ciljem da građanima i privredi omogući brz i jednostavan uvid u prosečne cene nekretnina na teritoriji cele Srbije.

Tako će svi zainteresovani jednostavno dobiti pokazatelj pri kupovini i investiranju. Inače, reč je o sistemu masovne procene vrednosti.

foto: Dragan Kadić

Republički geodetski zavod je primio nešto više od 65.000 ugovora o prometu nepokretnosti u prvoj polovini 2017. godine. U ovim prometima, koji se registruju u Registru cena nepokretnosti, se našlo oko 75.000 nepokretnosti. U istom periodu u Registru cena nepokretnosti je registrovano blizu 80.000 prometa jer je u toku bila akcija registrovanja zaostalih ugovora iz prethodnog perioda.

Nepokretnostima se trgovalo više nego u istom periodu prošle godine za oko 10 odsto. Najviše trguju Vojvođani (preko 24.000 ugovora – 37 odsto) i Beograđani (blizu 17.000 ugovora – 26 odsto). Najmanje aktivno tržište nepokretnosti je u regionu Južne i istočne Srbije koji je u prvoj polovini godine imao ispod 10.000 ugovora o prometu nepokretnosti. Tokom prve polovine godine tržište nepokretnosti je bilo najaktivnije u mesecu junu.

foto: Marina Lopičić/Ilustracija

U Srbiji se na tržištu nepokretnosti najviše trguje stanovima (18.000 stanova je prodato/kupljeno) i poljoprivrednim zemljištem (16.000 parcela je prodato/kupljeno). Na tržištu je od januara do juna učestvovalo 10.000 kuća.

Najveći novčani iznos za stan u prvoj polovini 2017. godine je 420.000 evra i plaćen je za stan koji nalazi se u beogradskoj Opštini Stari Grad i ima 144 m2. Za kvadrat tog stana novi vlasnik je izdvojio preko 2.900 evra. Stan se nalazi se u dosta staroj zgradi, ali na odličnoj lokaciji u strogom centru grada.

Najskuplji kvadrat u prvoj polovini 2017. je dosta niži nego u 2016. godini kada je najskuplji stan u Srbiji takođe bio kupljen u staroj zgradi u beogradskoj oštini Stari Grad, a za površinu od 132 m2, plaćeno je gotovo 700.000 evra, što znači da je cena kvadrata bila oko 5.290 evra.

foto: Nebojša Mandić

Najskuplja kupljena kuća u prvoj polovini 2017. godine je koštala 620.000 evra i nalazi se u Beogradu u centralnoj gradskoj opštini Vračar. U 2016. godini najskuplje plaćena kuća bila je u Subotici, po ceni od 1,2 miliona evra.

Podaci RGZ-a, prvi put su predstavljeni medijima 1. marta ove godine, a u izveštaju koji se danas objavljuje, Republički geodetski zavod predstavlja autoritativne podatke sa tržišta nepokretnosti za prvu polovinu 2017. godine.

foto: Nebojša Mandić

Na veb sajtu Republičkog geodetskog zavoda www.rgz.gov.rs, dva puta godišnje biće prezentovan izveštaj o promeni prosečnih cena nepokretnosti u Srbiji, tako da će ažurni podaci za drugu polovinu 2017. godine, i građanima i investitorima, biti dostupni već 1. marta 2018. godine

Podaci iz Registra cena nepokretnosti i sistem masovne procene vrednosti nepokretnosti treba da obezbede jednak i pravedan tretman svih poreskih obveznika, građana i privrednika, a za državu niže troškove određivanja poreskih osnovica i veći priliv sredstava od oporezivanja zahvaljujući kompletnom obuhvatu nepokretnosti.

(Kurir.rs/EPK/RGZ/Foto: Beta/Emil Vaš)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Skandalozno! Gašić pravi Gestapo od BIA, zapošljavaće koga hoće!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...