ZABRANJEN ULAZ: Srbe ne puštaju u neke klubove i kafiće na Zakintosu
Foto: Printscreen Facebook

Posle smrti Amerikanca Bakarija Hendersona

ZABRANJEN ULAZ: Srbe ne puštaju u neke klubove i kafiće na Zakintosu

Društvo -

LAGANAS/ZAKINTOS - O ubistvu Amerikanca Bakarija Hendersona (23) na Zakintosu u Laganasu još pričaju samo srpski turisti. Posle smrti mladića, Srbima je zabranjen ulaz u pojedine klubove, a verzije njegove smrti "odavno" su prohujale glavnom ulicom prestonice neobuzdanih žurki.

foto: Youtube/Printscreen

Kafe gde je kobna tuča počela, dva meseca kasnije važi za najbezbedniji lokal u letovalištu, a zaposleni na pomen Amerikanca i uhapšenih Srba odmahuju glavom i dižu ruke u vazduh, pišu Novosti.

foto: Reuters

Nevoljno se prisećaju te noći 7. jula, koja je obeležila bar gde rade kao mesto poznato po zločinu. Ipak, iako su sve oči sveta na trenutak bile uprte u njih, ovde gosti dolaze svakodnevno. Laganas i njegova glavna ulica, u čijem srcu se nalazi kafić, ne usporavaju divlji ritam dnevnih i noćnih žurki.

foto: AP

- Takvih tuča, kao što je bila pomenuta te večeri, ovde u Laganasu ima na desetine - pričaju zaposleni u kafiću.

- Bilo je i mrtvih, ali u ovom lokalu se do tada nikada tako nešto nije dogodilo!

foto: Youtube Printscreen

Dok se na ulazu u klub smenjuju Britanci, Srbi, Italijani, table ispisane ispred lokala najavljuju utakmice na srpskom jeziku. Ovo mesto je poznato kao kafić gde se uglavnom okupljaju Srbi, ali uvek bude i stranaca.

- To veče nije bilo ni po čemu posebno - objašnjava jedan od radnika popularnog lokala. - Ipak, u jednom trenutku nastao je sukob. Zbog čega? Rekao bih zbog ega svih tih mladića. Pritom, momke iz Srbije nije teško isprovocirati.

foto: AP

U ovom klubu potvrđuju da povod za tuču jeste bilo to što je devojka koja je radila te večeri popila piće sa Hendersonom.

- Popila je šot sa Amerikancima, a jedan od Srba je iznervirano rekao: "Pi..., šta piješ sa crncima piće?". Udario je Amerikanca, a ovaj mu je uzvratio. Onda je taj Henderson polomio flašu, spreman da se bije. Vikao je: "F**k you, f**k your family", i onda je počeo da beži, a ovi su ga pojurili. Jedan od kolega je pokušao da ih zaustavi, ali to je bilo nemoguće. Stigli su ga kod drugog kluba. Tu je on i udario glavom, pao mrtav...

foto: Facebook Printscreen

Glavnom ulicom u Laganasu, mediteranskom prestonicom razvrata, u međuvremenu odjekuje i ove sezone glasna muzika, koju presecaju akcenti iz svih krajeva Evrope. Uz alkohol i opijate, većina turista menja dan za noć, a s prvim sumrakom počinju turu "od kluba do kluba".

- Tuče i incidenti su uobičajeni, ali sada je pomenuti kafić najbezbednije mesto na Zakintosu, jer da se desi još jedan incident, verovatno bi ih zatvorili - komentariše jedan od srpskih vodiča.

foto: Privatna arhiva/Zora Dobričanin

Nakon što je Henderson, student iz Ostina u Teksasu, na smrt pretučen 7. jula, uhapšeno je u prvom mahu devet osoba. U Avlonu u zatvoru za maloletnike, u pritvoru su trenutno Miloš Ilić, Nemanja Petrović i Stefan Stojanović. Osumnjičeni Dušan Ranković i Miloš Senić se nalaze u drugim zatvorima u Grčkoj, a Nenad Jovanović i Siniša Petrović su pušteni da se brane sa slobode.

Osumnjičenima je određen pritvor do početka suđenja, koji po grčkim zakonima može da traje do 18 meseci. Mladići se terete za krivično delo saučesništvo u ubistvu, a suđenje će biti u grčkom gradu Partasu.

- Nakon što su saslušani okrivljeni i neki svedoci, u prvih deset dana nakon događaja istraga je zbog letnjih odmora praktično tapkala u mestu - kaže advokat Zora Dobričanin Nikodinović.

foto: Privatna arhiva/Zora Dobričanin

- Sada je najvažnije da dobijemo obdukcioni nalaz što pre, a na njega se čeka, kako su nam rekli, makar tri meseca. Pre dva dana sam posetila Miloša Ilića, Nemanju Petrovića i Stefana Stojanovića, koji su u maloletničkom zatvoru u Avloni, jer su oni mlađa punoletna lica.

Preko leta su pohađali školu, i učili su jezik, a sada nastavljaju dalje. Jedino je neizvesno da li će Stefana zadržati tu jer je u međuvremenu napunio 21 godinu. Oni se dobro osećaju i nemaju problema sa drugim pritvorenicima, a zatvorsko osoblje je korektno prema njima.

(Kurir.rs/Večernje novosti/M.M.Rogač/Foto: Facebook printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track