Hrvati ostvarili Tuđmanov san, imaju državu bez Srba

Savo Štrbac

Hrvati ostvarili Tuđmanov san, imaju državu bez Srba

Društvo -
Dobili su državu bez Srba ili sa jednim podnošljivim brojem, kako su oni rekli

BANJALUKA - Direktor Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas" Savo Štrbac izjavio je danas da je Hrvatska ostvarila san svog predsednika Franje Tuđmana, koji je svojevremeno rekao da broj Srba treba svesti na podnošljiv nivo.

Štrbac je podsetio na plan bivšeg hrvatskog predsednika Tuđmana, koji je kazao da će problem Srba, kao remetilačkog faktora, za sva vremena biti rešen kada ih bude u podnošljivom broju.

"Hrvati su ostvarili svoj san. Dobili su državu bez Srba ili sa jednim podnošljivim brojem, kako su oni rekli. Plan Tuđmana je da će problem Srba, kao remetilačkog faktora, za sva vremena biti rešen kada ih bude manje od tri odsto", rekao je Štrbac povodom 21. godišnjice hrvatske nezavisnosti.

On je naveo da, s jedne strane, razume Hrvate, ali da ne razume to što im je blagoslov dala i sad im daje međunarodna zajednica, koja ih prima u sve evroatlantske institucije i pored toga što nije obezbeđen povratak prognanih Srba.

Štrbac kaže da Hrvati sada predlažu da njihov model rešavanja položaja manjina bude ogledni primer za celi region, pa i svet.

"Slušam da je hrvatski model traganja za nestalima primer za celi svet i da po tom njihovom modelu rade i ostali. To je bolesno kad gledamo položaj srpske manjine koji je daleko od normalnog, a kamoli da bude nekom za ugled", rekao je Štrbac agenciji Srna.

Štrbac ističe da Hrvati zaboravljaju da su izvršili etničko čišćenje i da sa "ostacima ostataka" prave neki svetski model.

On je podsetio da su Hrvati obnovili kuće Srbima, a da je protiv onih koji se nisu vratili u roku od mesec dana od kada su primili obaveštenje već "pale i presude".

Prema njegovim rečima, oko 150 tužbi otišlo je na sud protiv onih koji se nisu vratili da im se oduzmu stanovi, a biće i krivičnih gonjenja protiv Srba zato što su prevarili državu Hrvatsku da će se vratiti, a nisu to učinili.

U Hrvatskoj se danas obilježava Dan državnosti, povodom 21 godine od odluke Sabora da pokrene postupak razdruživanja od ostalih jugoslovenskih republika. Takvu odluku Sabor je doneo referendumom koji su Srbi u Hrvatskoj uglavnom bojkotovali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track