JAD I BEDA: Penzioneri željno iščekuju 6.000 dinara! Pomoć dođe kao milostinja!
Foto: Shutterstock

Crkavica

JAD I BEDA: Penzioneri željno iščekuju 6.000 dinara! Pomoć dođe kao milostinja!

Društvo -

Najstariji sugrađani planiraju da „poklon“ potroše na namirnice, lekove, da plate račune ili kupe neku sitnicu najbližima

Jednokratna pomoć od 6.000 dinara, koja bi trebalo da bude isplaćena u novembru, većini penzionera će dobro doći za plaćanje računa, kupovinu namirnica i lekova, ali ima i onih koji će za te pare počastiti svoje najdraže.

Predsednik Saveza penzionera Srbije Đuro Perić smatra da će penzionerima dobro doći jednokratna pomoć od 6.000 dinara, koje će iskoristiti za zimnicu, lekove ili da kupe nešto sebi ili najmilijima, ali da bi bilo bolje da se penzije povećavaju sistemski.

- Ljudi će to iskoristiti za svoje potrebe, kojih ima koliko hoćete. Preko milion penzionera prima do 25.000 dinara. Nekome treba za lekove, nekome za neki aparat, zavisi ko je u kakvoj situaciji - ističe Perić i dodaje:

Dva puta godišnje

- Ne može se reći da im to neće koristiti, pogotovo ovima s manjim penzijama, ali pomoć dođe kao neka milostinja. Mi insistiramo da se konačno reši pitanje privremenog zakona o načinu isplate penzija. Moramo da znamo dokle će taj zakon da važi jer su penzije ekonomska kategorija, a ne stvar potkusurivanja i igranja s njima. Tražimo da se povećanje penzija obavlja sistemski dva puta godišnje kao ranije, jer se isplatom jednokratne pomoći vrši uravnilovka.

Dragoje Miletić iz Beograda kaže da mu neće biti teško da potroši taj vanredni prihod.

- Polako dolazi zima, tako da ću najviše potrošiti na garderobu i hranu - kaže Miletić.

Baka Nevena K. ističe da će najveću korist od jednokratne pomoći imati njeni unuci.

- Daću novac unucima da kupe sebi nešto lepo. Neku knjigu za školu, ili da pojedu nešto. Od onoga što ostane popiću jednu kvalitetniju kafu - kaže Nevena K.

Platiću komunalije

Marko S. kaže da mu je kad novac „padne s neba“, svejedno kako ćete ga potrošiti.

- Možda sa svojom dragom odem na neki izlet. A možda ću, jednostavno, da platim komunalije i da sebi obezbedim mir bar na mesec dana - kaže Marko S.

Mihajlo Sosije je planirao da iznenadi ćerku.

- Novac ću dati svojoj ćerki da kupi obuću za zimu - kaže Sosije.

S. Tomčić - D. Stamenković

Saša Ðogović

POKAZATELJ DA JE BUDŽET STABILAN

Ekonomista Saša Đogović iz Instituta za istraživanje tržišta smatra da je isplata jednokratne pomoći dobar potez, koji će imati pozitivan odjek u javnosti.

- To ukazuje da je budžet stabilan i da ima mogućnosti da se izdvoji jednokratna pomoć, kao i da se fiskalna konsolidacija sprovodi u željenom pravcu. Isplata se neće negativno odraziti na budžet, a popuniće novčane praznine kod penzionera - kaže Đogović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track