(KURIR TV) PREDSEDNIKU VOJNOG SINDIKATA SKIDAJU ČIN: Novica Antić napustio suđenje i tražio izuzeće predsednika Sudskog veća
Foto: D.K.

Vojnodisciplinski sud u Nišu

(KURIR TV) PREDSEDNIKU VOJNOG SINDIKATA SKIDAJU ČIN: Novica Antić napustio suđenje i tražio izuzeće predsednika Sudskog veća

Društvo -

NIŠ - Suđenju Novici Antiću, predsedniku Vojnog sindikata Srbije u prostorijama Vojnodisciplinskog suda u Nišu, počelo je danas u 10 časova, ali je on odmah napustio prostorije suda, jer medijima nije bilo dozvoljeno snimanje, dok su svi koji nisu imali mesta izbačeni.

foto: D.K.

Antić se ubrzo potom vratio u sud, te je pretres mogao da počne, ali je nešto kasnije suđenje ipak odloženo zbog zahteva optuženog za izuzeće predsednika Sudskog veća, potpukovnika Ivana Dimića zbog načina na koji mu se on obraćao.

Međutim, kada je branilac Vuk Tufegdžić pokušao pravno da obrazloži zahtev za izuzeće, to mu nije dozvoljeno, pa je Antić napustio suđenje. Tufegdžić je nakon toga na sopstveno iniciranje obrazložio predlog time da je Dimić pokazao očiglednu pristrasnost prilikom postupanja, između ostalog i zato što je sve vreme minimizirao ulogu članova Sudskog veća tj. kako je branilac rekao, veće je pretvorio u pojedinca.

foto: D.K.

"Iz ovakvog vašeg postupanja potpuno je jasno kakvu ćete odluku doneti", rekao je on, a o zahtevu će odlučivati Viši sud.

Glavni pretres u svakom slučaju ne bi bio održan, jer je predsednik Sudskog veća, pozivajući se na vojne propise, zahtevao da se Antić na sudu pojavi u uniformi. Antić je rekao da nema uniformu tj. da mu je poslodavac nije obezbedio, a on je "ne može kupiti na buvljaku".

Reagujući na to, Dimić je istakao da Antić na suđenju mora da se pojavi u uniformi, a ako odbije, odluka može biti doneta i suđenje sprovedeno i bez njegovog prisustva. Suđenje je trebalo da bude nastavljeno sutra, ali će se, zbog zahteva za izuzeće, sačekati odluka Višeg suda.

foto: D.K.

Vojni sindikat ranije je upozorio na sve teže stanje u vojsci, navodeći da se Antiću sudi zbog govora na protestima 2016. i 2017. godine.

"Vojska nam se osipa, dnevno u proseku šestoro pripadnika Vojske, zbog bede napusti naše redove, goli i bosi služimo državi koja je za nas svetinja.

Predsedniku sindikata sudi se zbog govora na protestima 2016. i 2017. godine. Ovim se gaze osnovna ljudska prava, ali i Ustav Republike Srbije, Zakon o radu Republike Srbije, Konvencije međunarodne organizacije rada o sindikalnim slobodama i zaštiti sindikalnih prava, odredbe Konvencije Međunarodne organizacije rada o primeni principa prava organizovanja i kolektivnog pregovaranja i Odredbe posebnog kolektivnog ugovora za državne organe koje se na pripadnike Vojske Srbije primenjuju na osnovu odredbi Zakona o Vojsci Srbije.

(Kurir.rs/D.K./Foto: D.K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track