Najnovije vesti

BEČ ROTIRA AMBASADORE: Ajgner iz Beograda ide u Moskvu, ovde stiže novi
Foto: Fonet/Nenad Đorđević

BEČ ROTIRA AMBASADORE: Ajgner iz Beograda ide u Moskvu, ovde stiže novi

Politika

BEČ - Još pre parlamentarnih izbora, zakazanih za 15. oktobar, treba da bude sprovedena "rokada ambasadora" Austrije u najvažnijim evropskim zemljama.

Među novim ambasadorima na važnim destinacijama biće i aktuelni ambasador Austrije u Beogradu Johanes Ajgner, koji treba da bude imenovan za šefa diplomatske misije Austrije u Moskvi, dok će njega u Beogradu naslediti dosadašnji spoljnopolitički savetnik ministra inostranih poslova Austrije Sebastijana Kurca Nikolaus Literoti.

Interno je novo postavljanje važnih ambasadorskih mesta već dogovoreno i pre izbora, treba još samo formalno da to bude potvrđeno odlukom vlade. Inače u Moskvi Austrija od leta nema ambasadora, pošto je doskorašnji šef diplomatskog predstavništva Emil Briks preuzeo mesto direktora Diplomatske akademije.

foto: AP

Nakon što je sredinom avgusta ambasador Nikolaus Maršik prebačen iz Berlina u predstavništvo Austrije pri EU, njegovu dužnost u Nemačkoj treba da preuzme Peter Huber.

Inače u austrijskoj diplomatiji Berlin, pored Brisela, važi za jedan od najvažnijih ambasadorskih mesta koje Austrija može da ponudi svojim diplomatama.

Inače Huber je od 2014. ambasador u Madridu i važi za bliskog saradnika Kurca. Dugo je za kandidata za mesto ambasadora u Berlinu važio Rene Policer, ali interno se poručuje da se "Angeli Merkel ne može poslati socijaldemokrata".

Na mesto Hubera u Madridu biće upućen šef kabineta Kurca Kristijan Ebner, čija će supruga Elizabet Kornfajnd preuzeti sektor za bilateralne odnose sa Belgijom i NATO.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Fonet/Nenad Đorđević)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...