ŠOKANTNO: Slobodan Milošević prevario MI-6! Umesto njega ubili princezu Dajanu
Foto: EPA, Profimedia

Ledi Di stradala po scenariju za slobu

ŠOKANTNO: Slobodan Milošević prevario MI-6! Umesto njega ubili princezu Dajanu

Društvo -

Britanska služba nije uspela da likvidira predsednika Srbije u Švajcarskoj 1993. Taj scenario primenili su u atentatu na princezu

Bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević uspeo je da nadmudri britansku tajnu obaveštajnu službu MI-6 i izbegne atentat koji su mu spremali u tunelu u Švajcarskoj 1993. godine!

Isti scenario za neuspelu likvidaciju srpskog lidera primenili su četiri godine kasnije kaf su ubili englesku princezu Dajanu. Tvrdnje da su britanske obaveštajne službe nameravale da ubiju Miloševića prvi je izneo bivši obaveštajac zloglasne MI-6 Ričard Tomislon, a ponovio ih je nedavno i u dokumentarcu „Prljava igra“. Kaže da je trebalo da se inscenira saobraćajna nesreća, baš kao što se kasnije desilo u slučaju princeze Dajane.

foto: Profimedia

- Za atentat je izabran tunel u Švajcarskoj, u blizini Ženeve, gde je tadašnji predsednik Srbije 1993. učestvovao na Međunarodnoj konferenciji o Jugoslaviji. Planirano je da Miloševićeva limuzina doživi udes dok prolazi kroz planinu, tako što bi se u tunelu upalila snažna svetla ili čak laseri koji bi oslepili ili dezorijentisali vozača.

Procenjeno je da bi pri takvom scenariju Slobodan Milošević najverovatnije poginuo, ali je atentat otkazan. Dajana je kasnije nastradala u identičnim okolnostima, a očevici njene smrti 1997. u tunelu u Parizu svedočili su da se pre udesa pojavio snop zaslepljujuće svetlosti - svedoči Tomislon.

foto: Profimedia

Marko Nicović, član Svetske asocijacije šefova policija i bivši načelnik beogradske policije, otkriva da je Miloševićev izbegao atentat promenivši rutu.

- Britanske obaveštajne službe planirale su da izvedu atentat, ali da to izgleda kao udes. Međutim, nisu Britanci otkazali taj atentat. Tadašnji šef DB Jovica Stanišić i naše službe su sigurno znali za njihove planove. Tada su Miloševiću promenili rutu kretanja. Zeznuli su i izdriblali Britance! - ističe Nicović:

foto: Profimedia

- Planirano je pet atentata na Miloševića. Albanci su hteli da ga ubiju po nalogu Britanaca, da njegova kola ili kuću gađaju raketnim projektilom. Planirani su i atentati u Novom Sadu, Požarevcu i Nišu, ali su uglavnom menjane rute njegovog kretanja i tako su im remetili planove .

Ekipa Kurira

Darko Trifunović

BRITANCI HTELI DA GA UBIJU ZBOG RUSIJE

Darko Trifunović, profesor na Fakultetu za bezbednost, kaže da je vrlo moguće da su britanske službe pokušale da likvidiraju Miloševića, te da razne službe u svetu pribegavaju ovom načinu uklanjanja političkih protivnika.

- Atentat na Miloševića organizovan je kad su britanske službe shvatile da Milošević ima nameru da na Balkanu sprovede ruske interese. On je menjao strane i povremeno bi bio ruski čovek, a povremeno čovek Zapada. Nada da će odustati od Rusije verovatno je bila razlog što se od atentata odustalo.

Milutin Mrkonjić

ATENTAT JE IZVRŠEN U HAGU

Milutin Mrkonjić, počasni predsednik SPS i veliki prijatelj Slobodana Miloševića, kaže da mu bivši predsednik SRJ nikada nije govorio o potencijalnim atentatima na njega.

- Ako je i imao takvih saznanja, Sloba o tome nije govorio sa mnom. On se ničega nije plašio i, ako je i bilo sličnih planova, on na to nije obraćao pažnju. Stoga, ne znam da li je planiran atentat na njega u Ženevi, ali ono što je sigurno jeste da je to urađeno u Hagu. On je bio heroj i poslednji veliki srpski državnik, a zbog nečijih interesa ubijen je u haškom zatvoru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track