BRUKA U INSTITUTU ZA TRANSFUZIJU: Javašlukom uništili vredne zalihe krvi!
Foto: Profimedia

Skandal

BRUKA U INSTITUTU ZA TRANSFUZIJU: Javašlukom uništili vredne zalihe krvi!

Društvo -

Iako se stalno žale na nestašicu, zaposleni u ITKS pakovali dragocenu tečnost uzetu od dobrovoljnih davalaca u kese kojima je istekao rok, zbog čega su morali da je unište

Dok u Institutu za transfuziju krvi Srbije uporno ponavljaju da je nestašica krvi i da su životi brojnih pacijenata ugroženi, u toj ustanovi istovremeno su nonšalantno bacili znatnu količinu ove dragocene tečnosti, jer je ustanovljeno da je pakovana u kese kojima je istekao rok trajanja!

- U Institutu se tačno zna ko je zadužen za proveru kvaliteta opreme. Provera roka trajanja kesa je osnovna i rutinska stvar. Međutim, to u ovom slučaju nije urađeno, pa je ovaj skandal otkriven tek na odeljenju za preradu krvi - priča naš sagovornik i dodaje da će zbog ovog javašluka, za koji se saznalo pre tri sedmice, biti uništeno minimum 28 jedinica krvi koje su nekome mogle da spasu život.

Ističe da je ovo samo jedan u nizu primera neodgovornosti zaposlenih u Institutu.

- Protiv odgovornih lica pokrenut je i disciplinski postupak, ali deluje kao da je istraga stala. Videćemo šta će se desiti. Ne bi me čudilo da, kao i u nekim drugim slučajevima, cela afera jednostavno bude zataškana - dodaje on.

Stevan Požega, predsednik Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Novi Sad, kaže da je strašno da propadne i jedna kesa krvi, jer to govori o odnosu Instituta i prema pacijentima i prema dobrovoljnim davaocima.

- Strašno je da se u Institutu tako bahato i neodgovorno ponašaju. Međutim, to je samo kap u moru kad se pogleda kolika količina krvi se godišnje baci umesto da se preradi u lekove. Svesno je uništen Centar za frakcionisanje krvi, pa se tako svake godine baci oko 40 tona krvne plazme davaoca, a uvoze se lekovi pravljeni od plazme za čiji kvalitet ne postoji stopostotna garancija - kaže Požega, koji je i sam dao krv preko 200 puta.

U Institutu za transfuziju krvi Srbije nismo dobili odgovore na pitanja koja smo im uputili još pre tri dana. Iako nam je u utorak, kada smo ih pozvali, obećano da ćemo odgovore dobiti u toku sutrašnjeg dana, to se još nije dogodilo.

Ružica Kantar

Afera za aferom Plazma propalazbog kvara hladnjače

ITKS se našao u centru skandala i 2014. godine, kada je otkriveno da su četiri tone krvne plazme propale zbog kvara u hladnjači. Podsetimo, od 4. do 8. jula 2014. temperatura u hladnjači porasla je sa minus 25, na koliko se čuva krvna plazma, na čak deset stepeni. Da stvar bude još gora, sa uništavanjem plazme se krenulo tek tri godine kasnije, nakon što je Kurir upozorio da se kontaminirani krvni produkti, iz nepoznatih razloga, još uvek skladište u Institutu.

Draško Karađinović Ko zna koliko se slučajeva ne otkrije

Draško Karađinović iz NVO Doktori protiv korupcije kaže za Kurir da bespotrebno bacanje krvi govori o svojevrsnom javašluku i neodgovornosti zaposlenih, ali i same ustanove.

- Ko zna koliko se takvih slučajeva ne otkrije. I dok tako bacamo krv, koja je preko potrebna pacijentima i od koje možemo napraviti lekove, godišnje trošimo oko 30 miliona evra na uvoz lekova iz inostranstva. Takav odnos predstavlja direktan udar na građane, pacijente i zdravstveni sistem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track