40 MILIONA EVRA ZA OPORAVAK: Torlak će opet praviti srpske vakcine i serume
Foto: Printscreen

najava

40 MILIONA EVRA ZA OPORAVAK: Torlak će opet praviti srpske vakcine i serume

Društvo -

Ministar Zlatibor Lončar rekao da će novcem investitora institut da se vrati na svetsko tržište

Najava ministra zdravlja Zlatibora Lončara da će Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ ostati u državnom vlasništvu probudila je nadu da će se nekadašnji gigant, koji je svojevremeno proizvode izvozio u 150 zemalja, vratiti na staze stare slave.

- Nešto manje od godinu dana radili smo da nađemo nekoga ko će uložiti taj novac, a da „Torlak“ ostane srpski, da ostane ovde i da proizvodi naše, domaće vakcine. Našli smo investitora koji bi uložio 40 miliona evra u to, koji je saglasan sa svim onim što je naša vizija i još jedna dobra stvar je što oni koji ulažu u to imaju svoje tržište - naveo je Lončar za RTS, ali nije želeo da otkriva ko je partner, jer, kako kaže, „on zasad ne želi da se pominje“.

Ukoliko se obistine najave resornog ministra, moguće je da bismo u narednoj sezoni protiv gripa mogli da se borimo s našom, a ne sa uvoznom vakcinom. S druge strane, ima i onih koji ne veruju u ove najave i mogućnost povratka „Torlaka“ na veliko svetsko tržište.

- Ta najava je naučna fantastika. Od vakcina koje deca obavezno po kalendaru moraju da prime, „Torlak“ proizvodi samo tri, ostalih sedam se uvozi. Ko je lud da uloži taj novac? Ne verujem baš u to - kaže epidemiolog dr Radmilo Petrušić, koji je godinama radio u ovom institutu.

On dodaje da u svetu postoje tri-četiri velike kompanije koje proizvode vakcine za ceo svet.

- Vakcine rađene novom tehnologijom su sve bolje i bolje, ali kontrola tih vakcina je postala vrlo komplikovana i skupa, tako da je i to dodatni problem. Ne verujem da će „Torlak“ ponovo izvoziti vakcine na svetsko tržište, a mislim da je nemoguće da ponovo počnu da proizvede neke koje su prozvodili nekada ili neke nove. To je samo priča za malu decu - zaključuje dr Petrušić.

Pokušali smo da odgovore dobijemo i od nadležnih u „Torlaku“, ali nam ih nisu dostavili.

M. B.

Vera Stoiljković

Nemamo dovoljno novca

U projektu sa Svetskom zdravstvenom organizacijom u „Torlaku“ prave vakcinu protiv gripa. Srbija je jedna od tri zemlje koje su uspele da proizvedu novu vakcinu, iako je u tom pokušaju učestvovalo njih 14.

- Posedujemo znanje, tehnologiju i kvalitet, ali nemamo dovoljno novca da bismo se usaglasili sa smernicama dobre proizvođačke prakse koja bi nam omogućila da nadalje nastupimo na svetskom tržištu - rekla je za RTS Vera Stoiljković, direktorka Instituta „Torlak“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja