Najnovije vesti

SRPSKI JUNACI: Parastos za devetoricu hrabre braće Vajagić!
Foto: Privatna Arhiva

Cela porodica iz Amerike došla da brani Srbiju

SRPSKI JUNACI: Parastos za devetoricu hrabre braće Vajagić!

Društvo

Rodoljubi U SAD su imali poslove i stabilan život, ali kad je Austrougarska objavila rat, prijavili se da brane svoju zemlju na Solunskom frontu

Heroji i njihova junačka dela često vremenom bivaju zaboravljeni, a kako se upravo to ne bi desilo, juče je u Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila u Beogradu održan parastos devetorici braće Vajagić, koji su, kad je izbio Prvi svetski rat, kao dobrovoljci došli iz SAD u Srbiju i borili se za svoju domovinu i narod.

- Braća Vajagić iz Suve Međe u Bosanskoj Krajini su početkom 20. veka, u potrazi za poslom, otišli u Ameriku. Međutim, čim je Austrougarska objavila rat Srbiji, angažovali su se u prikupljanju pomoći za svoju zemlju. Godine 1917, kad su i SAD ušle u rat, prijavili su se kao dobrovoljci i došli u Srbiju - kaže za Kurir Goran Vajagić, unuk Marka Vajagića, jednog od devetorice junačke braće.

foto: Privatna Arhiva

On kaže da su hrabri Vajagići upućeni na Solunski front, u Sedmi pešadijski puk Dunavske divizije, gde su pokazali izuzetnu hrabrost.

- Svi su bili hrabri, a najstariji među njima, Risto, za svoj podvig, zarobljavanja bugarskih vojnika, odlikovan je Karađorđevom zvezdom - objašnjava Goran. On je, povodom 99. godina od proboja Solunskog fronta, ali i zarad sećanja na Vajagiće, u Sabornoj crkvi i organizovao skup, kojem je prisustvovalo oko 30 rođaka i potomaka slavnih Vajagića.

- Njihov čin je bio motivisan patriotizmom, osećanjima pripadnosti srpskom narodu i željom da pomognu Srbiji. Sećanje na njih je važno ne zato što smo u srodstvu, već zato što su oni deo istorije, a bez istorije nema naroda - zaključuje on.

R. K. - Foto: Privatna arhiva

Bratstvo Vajagića

SVI PREŽIVELI VELIKI RAT

Slavna braća i rođaci iz bratstva Vajagića su Luka (1877-1970), Risto (1878-1936), Mihajlo (1882-1960), Marko (1885-1961), Simo (1889-1923), Simo Vajkana (1889-1932), Jovo (1893-1923), Đuro (1896-1941) i Stevan (1895-1980). Svi su preživeli Prvi svetski rat, a samo je Mihajlo bio ranjen u nogu i ostao nesposoban.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...