OŠTRA OSUDA NOVOG PODMETANJA IZ HRVATSKE: Hrvati su zločinci, a ne Srbi i Srbija!
Foto: Profimedia, Zorana Jevtić

PROKLJUČALO

OŠTRA OSUDA NOVOG PODMETANJA IZ HRVATSKE: Hrvati su zločinci, a ne Srbi i Srbija!

Društvo -

BRUKA U Saboru počinje rasprava o predlogu zakona o pravima branitelja u kojem se srpska strana naziva agresorskom i traži se odšteta od 40 milijardi evra

Predlog zakona o pravima hrvatskih branitelja, u kojem Hrvati prvi put u zvaničnom dokumentu Srbe označavaju kao agresore, još jedan je u nizu drskih pokušaja da Srbe predstave kao agresore i da sa sebe speru odgovornost za sve monstruozne progone i ubistva koje su oni počinili tokom rata, upozoravaju sagovornici Kurira.

Ministarstvo hrvatskih branitelja donelo je nacrt predloga zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih porodica, u kojem je eksplicitno istaklo da su Srbi zločinci koji su inicirali ratna dejstva.

Falsifikuju događaje

- Hrvatski branitelji iz Domovinskog rata branili su i odbranili Republiku Hrvatsku unutar međunarodno priznatih granica od oružane agresije koju je izvršila Srbija, Crna Gora, JNA i paravojne postrojbe iz BiH uz pomoć velikog broja pripadnika srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, organizovane i predvođene velikosrpskom politikom - stoji u nacrtu ovog zakona, koji je izazvao veliki revolt Srba.

Od Srbije traže i da isplati ratnu odštetu od 40 milijardi evra. Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona, kaže da se „pričom o srpskoj agresiji prikrivaju pravi motivi rata koji je vođen u Hrvatskoj“.

- Ovo je još jedan pokušaj da se Hrvatska predstavi kao žrtva koja je vodila pravedan i oslobodilački rat. Istina je, međutim, potpuno drugačija. Glavni cilj režima Franje Tuđmana bio je stvaranje Hrvatske bez Srba. Da bi taj cilj ostvarili, oni su proterali, izvršili brojne zločine, oteli, spalili ili uništili veći deo srpske pokretne ili nepokretne imovine. Hrvatska nije vodila nikakav oslobodilački rat, već agresorski i zločinački - naglašava Linta i dodaje da se nada da će EU sprečiti usvajanje ovog zakona, ali i podseća da do sada nisu nijednom reagovali na „potpuno otvoren proces rehabilitacije ustaštva u Hrvatskoj“.

Narušavaju odnose

Milorad Pupovac, predsednik SDSS i predstavnik srpske nacionalne manjine u Saboru, kaže da će prva rasprava o ovom predlogu zakonu biti održana danas i da se nada da će zakon biti povučen.

- Predlog ovog zakona remeti ionako narušene međuetničke i međudržavne odnose. Naša moć je ograničena, ali mi ćemo izneti naš stav i potruditi se da Sabor do drugog čitanja predloga promeni mišljenje - kaže Pupovac i naglašava da je zahtev za odštetu dvosekli mač, jer bi i Srbija takođe mogla da pokrene sličnu inicijativu.

Aleksandar Vučić

MOŽEMO DONETI 500 ZAKONA O JASENOVCU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je najavio posetu Zagrebu za novembar, u intervjuu za zagrebački Večernji list, komentarisao je hrvatski predlog zakona.

- Kada se govori o velikosrpskoj agresiji, a rezultat je da je proterano 250.000 Srba sa svojih ognjišta i da su Srbi na tom prostoru imali više žrtava nego Hrvati, onda se zaboravlja da Srbi mogu da donesu 500 zakona o Jasenovcu i drugim stratištima. Postavlja se pitanje kuda to vodi - rekao je Vučić i zamolio Hrvate da se „pre nego što donesu zakon stave u naše cipele, kao što to mi radimo ovde“.

foto: Dado Đilas

Žarko Puhovski

SRBE UBIJALI SAMO ZATO ŠTO SU SRBI

Politički analitičar iz Hrvatske Žarko Puhovski kaže da je suština zakona da se hrvatskim braniteljima daju veća prava, a da je karakterisanje Srba kao agresora samo fraza koja je korišćena i ranije:

- Ta fraza delimično je tačna. Istina je da je JNA napala Hrvatsku i da su ljudi iz Niša ubijali u Hrvatskoj, dok Hrvati to nisu radili u Nišu. Isto tako je istina da su Srbe u Hrvatskoj proganjali, pa čak i ubijali zato što su Srbi.

Ko je agresor

SRBI SU ŽRTVE ETNIČKOG ČIŠĆENJA

- 250.000 Srba prognano u „Oluji“

- 7.134 Srba poginulo ili nestalo

- 65 odsto stradalih u „Oluji“ su civili

- 29 odsto stradalih u „Oluji“ su žene

- 140.000 stambenih jedinica u vlasništvu Srba uništeno u ratu u Hrvatskoj

- U Hrvatskoj živi 188.633 Srba, što je 67,91 odsto manje nego 1991.

- 331 slučaj nasilja nad Srbima zabeležen u Hrvatskoj tokom 2016.

Kurir / Ružica Kantar

Foto: Profimedia, Zorana Jevtić, Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track