NA ČEKANJU NJIH 200: Srbija ne priznaje diplome pravnika iz Crne Gore
Foto: Youtube Printscreen

Bez nostrifikacije

NA ČEKANJU NJIH 200: Srbija ne priznaje diplome pravnika iz Crne Gore

Društvo -

BEOGRAD - Srbija više od godinu dana ne nostrifikuje diplome pravnih fakulteta onima koji su ih stekli u Crnoj Gori ukoliko žele da se zaposle u toj susednoj državi.

Podgoričke "Vijesti" objavile su danas da Srbija identičnu praksu ima i prema ostalim državama iz okruženja, ukoliko je svrha zahteva za nostrifikaciju zapošljavanje. List navodi da je zasad za nostrifikaciju iz Crne Gore u Srbiji na čekanju oko 200 pravnika. Crna Gora godišnje nostrifikuje u proseku oko 2.000 diploma.

foto: Youtube Printscreen

Ministarstvo prosvete Crne Gore je zatražilo obrazloženje od Centra za informisanje o priznanju inostranih školskih isprava za svrhu zapošljavanja u Srbiji (ENIC centar). Crnogorski ministar Damir Šehović će se obratiti ministru prosvete Srbije Mladenu Šarčeviću, kako bi se našao način da se zaštiti interes crnogorskih studenata, potvrđeno je "Vijestima". Veći deo obrazovnih isprava, koje Crna Gora potvrđuje, dolazi iz ustanova iz Srbije, čak i iz onih koje, poput spornog Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, nemaju akreditacije za programe u Srbiji, a rade na osnovu licence iz 2005. godine. Iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije nisu odgovorili na pitanja "Vijesti" koliko diploma pravnih fakulteta iz Crne Gore u poslednje dve godine čeka na nostrifikaciju.

(Kurir.rs/Beta/Vijesti.me/Foto: Youtube printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track