PARLAMENT USVOJIO ZAKON O VISOKOM OBRAZOVANJU: Za budžet 48 ESP bodova, nove mere za učenike i roditelje!
Foto: Zorana Jevtić

PODRŠKU DALO 134 POSLANIKA

PARLAMENT USVOJIO ZAKON O VISOKOM OBRAZOVANJU: Za budžet 48 ESP bodova, nove mere za učenike i roditelje!

Društvo -

Skupština Srbije usvojila je večeras Zakon o visokom obrazovanju, koji predviđa da je uslov za rangiranje za upis u narednu studentsku godinu na teret budžeta 48 ESP bodova.

Takođe, zakon predviđa formiranje Saveta poslodavaca na svakoj visokoškolskoj ustanovi, kako bi se uspostavila veza visokog obrazovanja i privede.

Za usvajanje zakona glasalo je 134 poslanika koliko ih je i bilo u sali, a glasanje je trajalo oko sat vremena.

Pre glasanja o zakonu u celini, zasedali su skupštinski odbori za obrazovanje i za ustavna pitanja i zakonodavstvo kako bi se novim amandmanom međusobno usaglasili prethodno prihvaćeni amandmani na taj zakon.

foto: Nebojša Mandić

Zakon o visokom obrazovanju značajno unapređuje sistem akreditacije kroz osnivanje Nacionalnog tela za akreditaciju, uvode novi standardi, kao i postupak žalbe i procedure za izdavanje dozvole za rad i upis studenata tek nakon završene akreditacije.

Novim rešenjima daje se prilika nastavnicima, istraživačima i studentima da osnivaju "spin-off" i "start-up" kompanije, kao i mogućnost angažovanja u nastavi eksperta iz privrede.

Predviđa se i uvođenje kratkih programa studija i studija uz rad koji omogućavaju sticanje praktičnih znanja i veština u skladu sa potrebama tržišta rada.

Kroz jedinstveni informacioni sistem prosvete uvode se registri akreditovanih studijskih programa, zaposlenih i studenata, kojima se dodeljuje Jedinstveni obrazovni broj za praćenje napretka u visokom obrazovanju i osnova za uvođenje novog sistema finansiranja.

Skupština je prethodno usvojila i Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Glasanje o tom zakonu trajalo je skoro tri sata zbog velikog broja amandmana o kojima se parlament izjašnjavao.

Dva odbora večeras o usvojenim amandmanima na Zakon o visokom obrazovanju

U Skupštini Srbije večeras će biti održana zajednička sednica dva resorna odbora kako bi se uskladili usvojeni amandmani na predlog Zakona o visokom obrazovanju.

Predsedavajući sednicom Skupštine Srbije Đorđe Milićević odredio pauzu u radu i zakazao sednicu odbora za obrazovanje i za ustavna pitanja.

foto: Nebojša Mandić

Poslanici su se prethodno izjašnjavali o amandmanima na Zakona o visokom obrazovanju koji između ostalog predviđa da akreditaciju fakulteta obavlja Nacionalno akreditaciono telo, što bi trebalo da omogući kvalitetniji proces akreditacije.

Skupština usvojila Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja

Skupština Srbije usvojila je večeras Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji utvrđuje donošenje Nacionalnog okvira obrazovanja kao osnove za izradu novih nastavnih planova i programa.

Od ukupno 130 poslanika u sali za usvajanje zakona glasao je 121 poslanik, niko nije bio protiv, a nije glasalo devet poslanika. Glasanje je trajalo skoro tri sati zbog velikog broja podnetih amandmana o kojima se parlament izjašnjavao.

Tim krovnim prosvetnim zakononom uvode se i novine u sistemu upravljanja i rukovođenja ustanovama, pa će direktori biti birani isključivo na osnovu kompetencija, a poslednju reč pri izboru davaće ministar.

Zakonom je povećana odgovornost nastavnika za kvalitet nastave, ocenjivanje i postupanje u slučajevima kršenja zabrana, nasilja i diskriminacije, a utvrđeno je da se u penziju odlazi sa 65 godina.

Proširena je odgovornost učenika i roditelja, a predviđene su i novčane kazne za nasilje u školi, donošenje alkohola i narkotika. Za roditelje, ali i učenike uvode se i nove vaspitno i vaspitno-disciplinske mere, društveno koristan i humanitarni rad. Zakon predviđa mogućnost osnivanja opštinskih saveta roditelja, zatim osnivanje učeničkih kompanija i đačkih zadruga.

Kurir.rs/Tanjug/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track