SLAVE PUNOLETSTVO KAO SVADBE: Roditelji dižu kredite za 18. rođendan deteta
Foto: Shutterstock

DA PRŠTI

SLAVE PUNOLETSTVO KAO SVADBE: Roditelji dižu kredite za 18. rođendan deteta

Društvo -

Da bi ispunili hir svojim mezimcima, spremni su da iskeširaju pravo bogatstvo, angažuju fotografe, trubače, naručuju glamurozne torte

Svečane sale okićene balonima, stolice presvučene satenom i povezane mašnama, trubači, vatromet, glamurozna torta, poznati bend, profesionalni fotografi, svečane toalete... Sve ovo asocira na svadbeno veselje, ali nije. U pitanju su proslave 18. rođendana, koje u Srbiji sve više liče na svadbe!

Prvi su takve rođendane deci pravili gastarbajteri, a sada je roditelje, ali i njihove mezimce zahvatila prava manija organizacije proslava punoletstva, na kojima često bude i do 300 gostiju. Da bi zadovoljili zahteve svoje dece, roditelji su spremni da iskeširaju i više od 5.000 evra. Sagovornici Kurira kažu da pojedini, koji se nisu obogatili u inostranstvu, uzimaju kredite i zadužuju se kako bi napravili glamurozno slavlje.

Ugovara se kao za svadbe

- Takve proslave su postale trend među decom. Roditelji ne samo da podižu kredite kako bi deci priredili punoletstvo kao svadbu već se i pozajmljuju od prijatelja. Potroše dosta novca, minimalan trošak je 1.500 evra. Iznajmljuju lokale, kafiće, restorane, klubove, a i sale za venčanja - navodi za Kurir Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

Prema njegovim rečima, rođendani su se nekada slavili znatno skromnije.

- Bude oko 200 gostiju, angažuju se poznati bendovi ili pevači, fotografi, dolaze trubači. Sigurno su neki spremni da potroše do 5.000 evra za ovaj hir. Bacati novac na to je apsurd! Očigledno je da preteruju - zaključuje Antić.

Organizatorka rođendana iz Beograda Ljubica Sićović kaže da se punoletstva proslavljuju i po poznatim hotelima.

- To je ugovaranje kao za svadbe, cena po osobi je od 18 do 30 evra, a bude do 300 zvanica. Angažuju se poznati pevači, kao Aca Lukas, Milica Pavlović i drugi. Ista je procedura kao na svadbi, samo što svećice na velikoj torti ne duvaju mladenci, nego slavljenik. Sigurno se potroši i više od 5.000 evra - objašnjava sagovornica Kurira.

Neki novi običaji

Psihoterapeut Zoran Milivojević navodi da je proslava punoletstva postala važna roditeljima i da se na taj način uspostavlja neki novi običaj.

- Pojavljuje se isti mehanizam kao na svadbama, a to je da se pokažu. Ako imaju novca, žele da se to i vidi, a ovi što nemaju razmišljaju „neće moje dete da se oseća manje vredno“, pa dižu kredite. Mi volimo da se pravimo važni, a uz to ide i razbacivanje novca - objašnjava Milivojević.

foto: Fonet

Ratko Božović

BOGATI OD TOGA PRAVE FRKU

Sociolog Ratko Božović smatra da su ovakve proslave izgubljena mera u stilu življenja, a da bogata deca nameću nove standarde:

- Bogati idu logikom bogatstva u bahatost, ali ne razumem siromašne - kako mogu da prave sebi takvu posledicu iz koje ne mogu izaći. To je suštinska magla u vrednosnom sistemu i sa sobom i sa drugima, s bogatima, koji od toga prave frku, i sa ovima što hoće da ih slede. U goroj poziciju su ovi siromašni što naprave sebi još veću nevolju nego što je imaju. Roditelji koji nisu mogli da slave sada to pokušavaju da nadomeste putem svojih naslednika, u želji da njihova deca ne osete nejednakost imanja.

foto: Filip Plavčić, Damir Dervišagić

Glamurozne proslave

NI POZNATI NE ŠTEDE

Ovakve proslave odavno su trend među javnim ličnostima u Srbiji, koje kao da se takmiče čije dete će imati glamurozniji 18. rođendan.

Neke od proslava koje su podigle najviše prašine u javnosti bila su punoletstva dece poznate folk pevačice Svetlane Cece Ražnatović, a prema pisanju nekih medija, na 18. rođendan sina Veljka potrošila je oko 15.000 evra. Nisu štedeli ni Mile Kitić i njegova supruga Marta Savić prilikom proslave punoletstva ćerke Elena, na veselju je bilo 250 zvanica. Popularni folk pevač Radiša Trajković Đani obeležio je punoletstvo sina Marka u jednom restoranu, a slavljenik je od svojih roditelja dobio sat vredan 20.000 evra. Za proslavu rođendana sina nije štedela ni pevačica Lepa Brena, kao i političari Velja Ilić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Činjenice

ŠTA SVE RODITELJI PLAĆAJU ZA PUNOLETSTVO KOJE LIČI NA SVADBU

- sala po stolici od 18 do 30 evra

- torte od 1.000 do 1.600 dinara po kilogramu

- fotograf oko 150 evra

- vatromet oko 15.000 dinara

- trubači od 60 evra

- limuzina 1 sat 120 evra, 2 sata 210 evra, 3 sata 300 evra

Kurir / Mina Branković

Foto: Filip Plavčić, Fonet, Shutterstock, Damir Dervišagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track