SKANDALOZNO: Nema kontrole dečjih obroka u školama i vrtićima! Trovanje može da se ponovi!
Foto: Shutterstock

Svako može da nam truje mališane

SKANDALOZNO: Nema kontrole dečjih obroka u školama i vrtićima! Trovanje može da se ponovi!

Društvo -

Više od 149 učenika se otrovalo špagetama zaraženim stafilokokama, a sagovornici Kurira ističu da bi ovakvi i još gori slučajevi mogli da se ponove

Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, 149 učenika iz šest beogradskih osnovnih škola otrovalo se špagetama koje su bile zaražene stafilokokama, a sagovornici Kurira upozoravaju da bi ovakvi, ali i još gori slučajevi mogli da se ponove!

Kao argument za svoje tvrdnje navode da se kvalitet hrane i objekata u kojima se ona priprema nedovoljno proverava. Kako saznajemo, u samom objektu firme „Catering&Bake.rs“, koja je dostavila obroke đacima, nadležni inspektori zatekli su jezivu scenu.

- Podovi u firmi bili su prljavi, po prostoriji su letele muve. Firma čak nema ni čistačicu, već objekat čisti ko stigne. Oni nemaju ni papira u toaletima, pa zamislite kakva je higijena ruku zaposlenih - priča za Kurir sagovornik upućen u istragu.

foto: Media Centar

Kako je utvrđeno, uzrok trovanja dece je stafilokoka, koja je najverovatnije preneta sa nekog od osoblja na hranu. Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, kaže da sve upućuje na to da nisu poštovani sanitarni standardi.

- U Srbiji je, kako bi se regulisala bezbednost hrane, uveden Hasap standard, kojim je tačno propisano šta je dozvoljeno, a šta ne i pomoću kog se prati poreklo hrane od klanice do trpeze. Međutim, Hasap sertifikate danas izdaju kojekakve sumnjive agencije. One ateste izdaju šakom i kapom i da neka firma za dve-tri hiljade evra može dobiti sertifikat bez obzira na uslove koji zaista postoje u firmi.

Dr Miroslav Stojšić, bivši načelnik republičke veterinarske inspekcije, kaže da se kvalitet hrane nekada mnogo bolje kontrolisao i da su mnogi pravilnici, koji su se pokazali dobrim, izmenjeni kako bi se uskladili sa evropskim:

- Prilikom kontrole kvaliteta mesa posebno se radilo testiranje na koagulazu pozitivne stafilokoke, dok danas to nije obaveza. Ova stafilokoka je opasna jer luči toksin koji se ne može uništiti na visokoj temperaturi. Taj toksin može biti i smrtonosan.

OSUMNJIČEN ZA TROVANJE U pritvoru vlasnik „Catering&Bake.rs“

UHAPŠENI ČLAN ODBORA SNS PRIZNAO DA SE MOŽDA „PROVUKLA“ BAKTERIJA

Branislav Paunović, vlasnik firme „Catering&Bake.rs“, koja je po svemu sudeći krivac za masovno trovanje dece, član je veća gradske opštine Zvezdara, kao i član opštinskog odbora SNS Zvezdara. U zvaničnoj biografiji stoji da je diplomirani menadžer. Završio je privatni Union fakultet „Nikola Tesla“, a od 2008. vlasnik je firme „BMB Team d.o.o.“, koja se bavi proizvodnjom i distribucijom obroka.

foto: Printscreen Facebook SNS

Od 2013. godine vlasnik je građevinske firme „BMB Investments d.o.o.“. Inače, „Catering&Bake.rs“ je samo od četiri škole u kojima su se deca otrovala zaradio tokom ove godine osam miliona dinara. Paunoviću je u sredu uveče određen pritvor do 48 sati zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo proizvodnje i stavljanja u promet škodljivih namirnica.

On je uoči privođenja priznao da je moguće da se „provukla“ opasna bakterija. Međutim, branio se tvrdnjom da je problem mogao nastati bilo gde u lancu ishrane dece. Objasnio je da u tom lancu postoje proizvođači, dobavljači, pa tek zatim njegova firma i na kraju škole kojima se hrana isporučuje, te da je moguće da se bakterija „provukla“ kod nekog drugog, a ne kod njegove firme. Kazao je da je u nedelju napravljeno 1.800 porcija špageta bolonjeze, koje su u ponedeljak ujutro isporučene i da se u četiri škole pojavilo, kako on tvrdi, tek 40 dece sa dijarejom, pa da je zato, kaže, trovanje ozbiljna reč za ovaj slučaj.

Kurir / RUŽICA KANTAR

Foto: Shutterstock, Media Centar

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Novi dokaz protiv Marjanovića? Evo šta je uradio Zoran pre dolaska policije na dan Jeleninog nestanka!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track