BORBA ZA SLOBODU U CENTRU BEOGRADA: Stotine novinara protiv medijskog mraka
Foto: Kurir

Akcija slobodnih novinara Srbije u Dorćol Placu (Dobračina 59) u Beogradu

BORBA ZA SLOBODU U CENTRU BEOGRADA: Stotine novinara protiv medijskog mraka

Društvo -

Kada se seče svaka reč napisana na račun sveprisutne korupcije u izvršnoj vlasti, od neprocenjive je važnosti da svi daju svoj doprinos borbi

Večeras novinari traže slobodu medija! U samom centru Beograda, u Dorćol Placu, u Dobračinoj 59, održava se skup #ZaštoSamOvde - Proglas o slobodi medija. pratite uživo!

Srbija u kojoj vlada medijski mrak nije slobodna i demokratska država, nije država koja poštuje evropske i međunarodne konvencije, nije država po meri čoveka, ukazuje se u večeras objavljenom Proglasu za slobodu medija i napominje da izbor više ne postoji.

Na novinarskom i medijskom skupu Grupe za slobodu medija, novinarka Tamara Skrozza je u Dorćol placu pročitala Proglas, čiji integralni tekst glasi:

"Mi – građani i građanke, novinari i novinarke, mediji, organizacije civilnog društva, Želimo da prestane političko, fizičko i finansijsko ugnjetavanje medija, da se zaustave napadi na sve one koji se usude da slobodno govore i misle, da se novinarima omogući da se svojim poslom bave profesionalno, odgovorno i pošteno, bez urušavanja njihove slobode i egzistencije.

Hoćemo medijsku i javnu scenu na kojoj se poštuju Ustav, zakoni i ljudska prava - na kojoj nema s jedne strane podobnih i privilegovanih, a s druge nepodobnih, nepoželjnih i progonjenih, na kojoj su ljudi ravnopravni, bez obzira na političko i bilo koje drugo opredeljenje.

Tražimo da nam se omogući pravo da radimo, govorimo i mislimo, da nam se ne ugrožava bezbednost, pa i opstanak, da ne strepimo šta ćemo o sebi pročitati na naslovnim stranama režimskih medija, a kojim će nam se uvredama obratiti ovaj ili onaj državni funkcioner ili stranka.

U interesu je javnosti, svakog građana i građanke ove države, da budu pravovremeno, tačno i nepristrasno informisani, da u medijima pronađu informacije koje ih se lično tiču, koje utiču na njihove živote, a ne samo i isključivo poluistine, laži i politički dirigovane kampanje.

U interesu je Srbije da opstanu mediji koji se - uprkos svim pritiscima - i dalje trude da postavljaju pitanja, da istinito obaveštavaju, da istražuju, da se bave sudbinski važnim temama, da sagledavaju našu realnost bez ulepšavanja i propagande.

Sve to dovedeno je pod znak pitanja slobodnim tumačenjem i nepoštovanjem medijskih i drugih zakona, primenom selektivne pravde koja pogađa samo one koji se ogreše o vlast, sve različitijim formama političkog i državnog nasilja nad medijima.

Srbija u kojoj vlada medijski mrak nije slobodna i demokratska država, nije država koja poštuje evropske i međunarodne konvencije, nije država po meri čoveka.

Izbor više ne postoji. Danas je sramota zaćutati, pognuti glavu i čekati da sve ovo nekako prođe. I zato danas govorimo. Za slobodu medija!".

U trenutku kada je sloboda medija u Srbiji ugrožena i kada se kažnjava svaki pokušaj da se nepristrasno govori o problemima u ekonomiji, društvu, politici, kada se seče svaka reč napisana na račun sveprisutne korupcije u izvršnoj vlasti, od neprocenjive je važnosti da svi daju svoj doprinos borbi za slobodne medije.

Kompletna "Adrija medija grupa" koja se već više od 100 dana nalazi u bespravnoj blokadi zbog koje trpe svi njeni zaposleni, na svaki način će podržati ovu akciju u želji da pokaže da je svaki čovek koji radi u njoj zainteresovan za svoju sudbinu, kao i sudbinu profesije kojom se bavimo.

(Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track