OGORČENI RODITELJI GARDISTA: Žalosno je da se ne zna istina o ubistvu naših sinova
Foto: Privatna arhiva

Roditelji gardista 13 godina posle zločina

OGORČENI RODITELJI GARDISTA: Žalosno je da se ne zna istina o ubistvu naših sinova

Društvo -

Porodice Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, vojnika ubijenih ispred objekta Karaš, razočarane su što ni posle toliko godina ne znaju pravu istinu o smrti svojih sinova

Porodice gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića juče su obeležile godišnjicu smrti svojih sinova, koji su pre 13 godina pronađeni mrtvi ispred vojnog objekta Karaš na Topčideru, gde su bili na straži.

Smrt dvojice gardista 5. oktobra 2004. do danas nije razjašnjena, a očevi ubijenih gardista Petar Milovanović i Janko Jakovljević saglasni su da je sramno što se ni posle 13 godina ne zna istina o ubistvu njihove dece.

- Mi smo državi i vojsci dali sinove da služe, a prošlo je godinu dana otkad smo bili kod Aleksandra Vučića i nikakav odgovor nemamo. Izgleda da ni ta komisija ne postoji. Sve tapka u mestu, država nas laže sve ove godine čim se ništa ne zna. Teško nama i našoj deci koja su stradala - razočaranim glasom ispričao je za Kurir Milovanović, otac ubijenog Dražena, i upitao i prethodnu i sadašnju vlast - da li je moguće da ne mogu toliko godina da reše ovaj slučaj.

Janko Jakovljević, otac ubijenog Dragana, kaže da njihove porodice već 13 godina biju bitku.

- Razočarani smo svi! Očekivali smo više rada, ali očigledno da tužilaštvo nema volju da radi na ovom slučaju. Već 13 godina traje sramote države, koja je trebalo da razreši slučaj, da saznamo ko je taj koji je pobio našu decu i zašto. Očekivali smo od ove vlasti, mnogo su nam obećali da će krenuti sa mrtve tačke, ali godinu dana mi ne znamo šta se dešava u tužilaštvu! - rekao nam je Jakovljević i dodao da će se porodice, ukoliko se uskoro ništa ne preduzme, žaliti Međunarodnom sudu pravde.

Tokom svih ovih godina u javnosti su se pojavljivale razne verzije ovog ubistva. Vojna istraga je tvrdila da je reč o ubistvu i samoubistvu gardista, dok je nezavisna državna komisija ocenila da ih je ubila treća osoba. Veštak FBI Stiv Kasper isključio je mogućnost da su gardisti izvršili samoubistva, potom je 2008. godine dr Ljubomir Dragović u superveštačenju utvrdio da je gardiste ubila treća osoba.

Vlada Srbije je 8. decembra 2016. odlučila da formira komisiju za razmatranje činjenica i okolnosti vezanih za smrt gardista, ali javnost nije upoznata da li se ona sastajala i da li je eventualno došla do novih podataka.

Aleksandar Vučić

KOMISIJA IMA MOJU PODRŠKU

Komisija za razmatranje činjenica i okolnosti vezanih za smrt gardista radi svoj posao i radila je pod nemogućim pritiscima - rekao je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da komisija ima njegovu punu podršku da dođe do tačnih i preciznih zaključaka.

Vučić je istakao da je siguran da će komisija smeti, moći i umeti da nastavi bez bilo kakvog političkog pritiska.

foto: Dragana Udovičić

ISTRAGA Advokat Predrag Savić otkriva za kurir

PODMETNUTA PARAFINSKA RUKAVICA

Pravni zastupnik porodica gardista Predrag Savić rekao je za Kurir da je prošle godine na sastanku tadašnji premijer Aleksandar Vučić porodicama Jakovljević i Milovanović saopštio da je vojna istraga podmetnula dokaze kada su u pitanju parafinske rukavice.

- Nismo sa time ranije izlazili u javnost, jer smo smatrali da državnim organima treba dati prostora da istraže tu okolnost, da pohvataju počinioce. Vučić nam je na tom sastanku rekao da su parafinske rukavice podmetnute i da je to ispričao jedan oficir. Nama je to bilo ključno uverenje da će se raditi na predmetu i na istrazi ko su ubice i ko su saučesnici. Verovali smo da će tužilaštvo doneti naredbu da se sprovede istraga svih okolnosti parafinske rukavice, ali to nije urađeno - navodi Savić.

On ističe da postoji mogućnost da će se ceo predmet prebaciti u sud u Strazburu.

Kurir / Mina Branković

Foto: Dragana Udovičić, Arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track