ALARMANTNO: Najezda otrovnih paukova
Foto: Fedor Kondratenko

Istraživanje Univerziteta u Bernu

ALARMANTNO: Najezda otrovnih paukova

Društvo -

Zbog razvoja svetske trgovine sve više ovih zglavkara naseljava Evropu, a posebno dominiraju suptropske vrste koje stižu iz Azije

U poslednjih 150 godina u Evropi se nastanilo 87 novih vrsta paukova, a njihov broj će ubrzano rasti zbog jačanja svetske trgovine, navodi se u studiji objavljenoj na Univerzitetu u Bernu.

S dolaskom hladnijeg vremena, paukovi traže svoja skloništa u našim domovima, a u Evropi ih nikad nije bilo više. Nova vrsta pauka u Evropu stiže svake dve godine, a uskoro će to biti i svake godine, ističu istraživači s instituta za zoologiju. U studiji se navodi da su unesene vrste, pre svega one koje potiču iz Azije, često veće od autohtonih.

- Evolucija klime u Evropi stvara uslove života koji sve više odgovaraju suptropskim vrstama paukova, zbog čega postoji opasnost od dolaska otrovnih vrsta - upozorio je Volfgang Nentvig, ugledni profesor zoologije sa Univerziteta u Bernu i načelnik odeljenja za ekologiju.

S jedne strane, paukove je dobro imati u kući ili stanu, jer hvataju razne insekte, ali ljudima često deluju preteće dok osvajaju delove prostorija svojim mrežama. Iako ih se mnogi boje, paukovi su neophodni za život na Zemlji. Takođe, njihov otrov se koristi u farmaceutskoj industriji.

Strah od pauka ili arahnofobija jedna je od najučestalijih ljudskih fobija, a studije pokazuju da se oko 15 odsto građana užasava ove životinje. Oni ne vole miris citrusa, pa možete po kući rasporediti citruse kako biste ih zadržali napolju. Takođe, ulje eukaliptusa i čajevca zadržaće paukove dalje od vaše kuće.

Kurir / E. K.

Foto: Fedor Kondratenko

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Sredio jednog ogromnog pauka, a potom ih stiglo na stotine!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track