Najnovije vesti

ZOLJA, 315 BOMBI I MUNICIJA: Završena legalizacija oružja, predato više od 1.000 komada
Foto: Kurir

Policija zadovoljna rezultatom

ZOLJA, 315 BOMBI I MUNICIJA: Završena legalizacija oružja, predato više od 1.000 komada

Društvo

BEOGRAD - Građani su od juna do početka oktobra policiji predali više od 1.100 komada različitog oružja, veliki broj municije i minsko-eksplozivnih sredstava.

 

Posle ove legalizacije policijski magacini bogatiji su za 1.104 komada različitog oružja, prenosi RTS. U Ministarstvu unutrašnjih poslova navode da se legalizacija pokazuje kao najefikasnije sredstvo u borbi protiv ilegalnog oružja.

 

- Predato je 57.000 komada municije i 315 komada bombi i minsko-eksplozivnih sredstava. Među oružjem je bila i jedna neispaljena zolja. Tako da sama činjenica da je predato 1.104 komada oružja, odnosno da je prešlo iz ilegalnih u legalne tokove, jeste dovoljan razlog za dobar rezultat - navodi Zorica Lončar Kasalica iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

 

Tokom četiri meseca građani su za 660 komada oružja, koje po zakonu može da se registruje, podneli zahtev za registraciju. Do sada je pozitivno rešeno 270 slučajeva.

foto: Nebojša Mandić

U Nacionalnoj asocijaciji za oružje smatraju da bi smanjivanje uslova za dobijanje odobrenja za držanje i nošenje oružja i ukidanje poreza na oružje za ličnu bedzbednost moglo dodatno da motiviše ljude da zatraže njegovu registraciju. Smatraju da su dva razloga zbog kojih poslednjih godina, kažu, opada odziv tokom legalizacije.

 

- Jedan od razloga je da zaista i nema tog ilegalnog oružja u toj meri i količini kao što je pisalo u novinama i ja verujem da je to tačno, a drugo je što medijski nisu poslednje dve legalizacije, ova što je upravo završena i prošle godine, nisu propraćene na dovoljno dobar način", objašnjava Duško Ilić iz Nacionalne asocijacije za oružje Srbije.

 

Da bi bolja kampanja dala bolje rezultate smatraju i u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku. Neophodno je, kažu, voditi računa o vremenu u kojem se sprovodi legalizacija.

 

- Ljudi su se vratili s odmora i sada je idealan trenutak da se krene sa takvom kampanjom. Tako bi trebalo za naredni put razmisliti o tome da se preskoči leto i da kampanja upravo krene u jesenjem godišnjem dobu. Kampanja mora da bude ciljana. Ministarstvo unutrašnjih poslova verovatno zna koje su rizične grupe - navodi Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

 

Ovo je treća legalizacija oružja u poslednje dve i po godine. Tokom prethodne dve legalizacije građani su predali preko 10.000 komada oružja i više od 200.000 komada municije i minsko-eksplozivnih sredstava.

 

(Kurir.rs/RTS/Foto: Kurir)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...