Ministar rada: Pojačane kontrole lekara koji izdaju bolovanja zaposlenima
Foto: Nebojša Mandić

Poslodavci se žale

Ministar rada: Pojačane kontrole lekara koji izdaju bolovanja zaposlenima

Društvo -

BEOGRAD - Inspektori Ministarstva zdravlja Srbije će kontrolisati lekare koji odobravaju bolovanja zaposlenima, jer poslodavci kažu da je zloupotreba bolovanja problem, rekao je jutros ministar za rad Zoran Đorđević.

"Posle razgovora sa kineskim investitorima, sa turskim na jugu Srbije, sa Unijom poslodavaca, shvatili smo da je bolovanje jedan od problema koji moramo da rešimo. Probaćemo sa kontrolama bolovanja", rekao je Đorđević.

Dodao je da po Zakonu o radu, poslodavac može da proveri bolovanje odobreno njegovom zaposlenom.

"On može, ako proceni da radnik zloupotrebljava bolovanje, da ga pošalje na dodatnu kontrolu o svom trošku, a ako zloupotrebljava bolovanje može da bude raskinut ugovor o radu", rekao je Đorđević.

Đorđević je o zahtevu Poverenika za informacije od javnog značaja

Rodoljuba Šabića za objašnjenje najavljene kontrole bolovanja u Železari u Smedervu, rekao da "nije odgovoran za ono što je on (Šabić) razumeo, već za ono što on kaže", te da je "sve dostupno i biće dostupno Povereniku".

"Nama je u interesu da pokažemo da je Srbija odgovorna država prema domaćim i stranim investitorima - želimo njih da privlačimo, da dođu i još više ulažu. Želimo da pokažemo da su svi oni zaštićeni, kao i radnici koji marljivo rade i želimo da ovaj vid zloupotrebe suzbijemo", zaključio je ministar rada.

(Kurir.rs/Beta/RTS/Foto: Nebojša Mandić/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja