Najnovije vesti

(KURIR TV) PRVO KRALJEVSKO VENČANJE U SRBIJI POSLE 100 GODINA: Princ Filip i princeza Danica zakleli se na večnu vernost! Građani ih dočekali ovacijama!
Foto: Kurir

Prvo srpsko kraljevsko venčanje u Sabornoj crkvi posle skoro jednog veka

(KURIR TV) PRVO KRALJEVSKO VENČANJE U SRBIJI POSLE 100 GODINA: Princ Filip i princeza Danica zakleli se na večnu vernost! Građani ih dočekali ovacijama!

Društvo

BUDITE UZ KURIR I OD 17 ČASOVA PRATITE UŽIVO I SVEČANI PRIJEM ZA MLADENCE I ZVANICE U BELOM DVORU

1 / 38 Foto: Marina Lopičić

BEOGRAD - U Sabornoj crkvi u Beogradu danas su se venčali princ Filip i princeza Danica Marinković, ćerka našeg poznatog slikara Milana Cileta Marinkovića, koji ju je otpratio do oltara.

foto: Vlada Šporčić

(FOTO) MAGIČNO: Ovako je izgledao prvi poljubac princa Filipa i princeze Danice!

Ovo je prvo kraljevsko venčanje u Srbiji posle skoro 100 godina, tačnije od 1922. godine, kada su se na istom mestu venčali kralj Aleksandar i kraljica Marija. Venčanje u Sabornoj crkvi stoga ima veliki istorijski značaj za kraljevsku porodicu Karađorđević.

1 / 27 Foto: Marina Lopičić
foto: Vlada Šporčić

16.30 - Mladence su po silasku niz stepenice sačekali brojni snimatelji, foto-reporteri, ali i građani koji su im dovikivali: Čestitamo, Srećno, Živeli mladenci...

foto: Vlada Šporčić

Neposredno pre toga, mladenci su se u crkvi i ispred nje fotografisali sa roditeljima i najvišim zvanicama, istovremeno primajući brojne čestitke.   

Ispred Saborne crkve mladence je potom sačekao i crveni rols-rojs kojim su se potom... 

foto: Vlada Šporčić

... uputili na građansko venčanje i svečani prijem za brojne visoke zvanice, zakazan za 17 časova u Belom dvoru.

foto: Printscreen Kurir TV

16.25 - Mladi prinčevski bračni par Karađorđević je posle venčanja i pouke patrijarha Irineja koji im je poželeo dug život i bračnu sreću, izašli iz Saborne crkve, ispred koje su ih dočekali brojni građani ovacijama i burnim aplauzom.

foto: Printscreen Kurir TV

Devojčice u narodnim nošnjama, zasule su srpsku princezu laticama ruža. 

foto: print, PrintScreen

15.44 - Pošto su se u oltaru venčali pred Bogom, razmenili burme i izgovorili jedno drugom sudbonosno da, princ i princeza...

foto: Printscreen/Kurir TV

...ponovili su svoja obećanja jedno drugom i pred roditeljima i brojnim svatovima...

foto: Printscreen

... potvrdivši da se nisu nikom drugom obećali...

foto: Printscreen/Kurir TV

... i da pripadaju samo jedno drugom.

foto: Printscreen/Kurir TV
1 / 11 Foto: Printscreen/Kurir TV

Mladenci su popili po gutljaj vina iz zlatnih putira iz kojih će s vremena na vreme piti i u braku, za svojim stolom i u svojoj kući za svoju ljubav, bračnu i porodičnu sreću, podsećajući se na ovaj dan.

foto: Vlada Šporčić

15.35 - Počelo je venčanje srpskog princa Filipa i princeze Danice, koju je do oltara ispratio otac...

... posle čega se ona prekrstila i poljubila ikonu. Venčanje činodejstvuje patrijarh srpski gospodin Irinej.

foto: print, PrintScreen
1 / 34 Foto: print, PrintScreen

15.29 - Ispred Saborne crkve u beloj venčanici sa šlepom dugim nekoliko metara i dugim velom pojavila se i nevesta, buduća srpska princeza Danica, u pratnji oca, pozdravivši okupljene građane i sačekavši najviše kraljevske zvanice.

FOTO SRPSKA PRINCEZA IZGLEDA ČAROBNO: Danica Marinković zablistala u venčanici Roksande Ilinčić

foto: Printscreen

15.27 - Mladoženja princ Filip s nestrpljenjem iščekuje svoju nevestu.

foto: Kurir TV

15.20 -  U Sabornu crkvu ušla je majka španskog kralja - kraljica Sofija, u pratnji prestolonaslednika princa Aleksandra.

foto: Kurir TV

14.58 - Ovako izgleda pozivnica za srpsko kraljevsko venčanje veka.

foto: Kurir

(FOTO) MODERNA BAJKA: Ovako izgleda pozivnica za venčanje princa Filipa i princeze Danice

14.56 - Mladi prinčevski par venčaće lično patrijarh srpski Irinej.

foto: Vlada Šporčić

14.53 - Brojne zvanice ulaze u Sabornu crkvu ispred koje je postavljen veliki crveni tepih. Preko puta pravoslavnog hrama...

1 / 19 Foto: Kurir TV
foto: Kurir TV

... ispred zgrade Patrijaršije, okupili su se građani u velikom broju. Na samim vratima crkve brojne ugledne goste i zvanice dočekuju preslatke devojčice obučene u šumadijske narodne nošnje i dečačići sa šajkačama na glavama. Saobraćaj ispred Saborne crkve je obustavljen.

1 / 9 Foto: Vlada Šporčić
foto: Vlada Šporčić

Slavlju prisustvuje sam krem srpskog društva, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, brojni inostrani gosti i predstavnici najvećih kraljevskih porodica iz Evrope i sveta... 

... diplomatski kor - brojni strani ambasadori među kojima je i ambasador SAD Kajl Skat...

foto: Kurir TV

Podsetimo, pre princa Filipa i Danice u Srbiji su se, na Oplencu, venčali i njegovi rođaci prinčevi - princ Đorđe Karađorđević i njegova supruga Felon Karađorđević, te princ Mihailo i princeza Ljubica.

foto: Promo

Venčanje će činodejstvovati patrijarh srpski gospodin Irinej, a građansko venčanje biće obavljeno neposredno posle crkvenog, uz prisustvo najuže porodice. Mladenci će posle venčanja otići na svadbeno putovanje, na jednu od egzotičnih morskih obala.

Venčanicu princeze Danice kreirala je naša slavna kreatorka Roksanda Ilinčić, elegantna je i moderna, sa elemetima tradicije i savremenog. Prema tradiciji, princ Filip venčanicu neće videti sve do dana venčanja.

 

Only love wins 🦄💘#magnificent #roksanda

A post shared by Dana MAAR (@danamaar) on

Kada je reč o dekoraciji i cveću, mladenci su poslušali savete princeze Katarine, koja ima istančan ukus za cvetne aranžmane.

foto: Zorana Jevtić

Njih dvoje su se upoznali jedne divne jesenje beogradske večeri, na kraljevskom dvoru. Veoma brzo su shvatili da imaju mnogo toga zajedničkog, a razdvajali ih je samo distanca gradova u kojima su živeli.

Prema rečima budućih mladenaca, roditelji im žele da uspostave sreću, nesebičnost, pažnju, zajedništvo, i poštovanje kao i sve ono što čini jedan brak uspešnim. I naravno žele im da imaju puno dece.

foto: Promo

Princ Filip je pun hvale za svoju nevestu, pa o njoj kaže sledeće: "Danica nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Svojim lepim manirima, obrazovanjem i senzibilitetom očarala je sve članove moje porodice, posebno mog oca princa Aleksandra i princezu Katarinu. I moja majka Marija da Glorija veoma je voli, smatra da su njena elegancija i nežnost vrline koje se danas retko sreću, što mene čini izuzetno ponosnim. Daničin osećaj za estetiku i prepoznavanje lepote u svakom trenutku čine je veoma posebnom, i ja sam srećan što ću imati priliku da s njom delim ostatak svog života".

 

About🌸🎒#tbt#elledecoration#danamaar

A post shared by Dana MAAR (@danamaar) on

Krajem jula princ Filip ju je verio, a mlada Danica svojom lepotom i talentom može da parira i najuspešnijim damama sveta. Danica je ćerka našeg proslavljenog slikara Milana Cileta Marinkovića. Umetnički život njenog oca je donekle odredio i njenu profesionalnu orijentaciju pa je buduća gospođa Karađorđević na pravom putu da postigne slavu svog oca.

foto: Janko Petković

- Često sam krišom umakala prst ili celu ruku u bogate nanose boje na novonastalom platnu, koje su mi delovale jestivo. Ciletov atelje bio je moje dečje carstvo, boje, četke, palete, knjige. Rasla sam sa mirisom terpentina u prostoru punom vrištavih prizora na Ciletovim velikim platnima, okružena raznovsrsnim likovima sa slika - izjavila je Danica jednom prilikom za magazin "Hello".

foto: Zorana Jevtić

Njena majka je takođe ponosna na svoju naslednicu, a u prvi plan stavlja njen uspeh u obrazovanju.

- Završila je i osnovnu i srednju školu u Parizu, pa Sorbonu, i slavistiku i sikarstvo. Odlično joj je išlo sve, mogla je da bira čime će se baviti - istakla je njena majka jednom prilikom.

Danica je rođena u Beogradu 1986. godine, a školovala se i u Londonu. Poznata je pod umetničkim imenom Dana MAAR. Govori francuski, engleski i španski.

(Kurir.rs/EPK/Hello/Foto: Marina Lopičić/Vlada Šporčić/Promo)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...