GLAS AMERIKE: Novinari u Srbiji se suočavaju sa sve većim zastrašivanjem i maltretiranjem!
Foto: Damir Dervišagić

Zabrinutost međunarodnog civilnog sektora

GLAS AMERIKE: Novinari u Srbiji se suočavaju sa sve većim zastrašivanjem i maltretiranjem!

Društvo -

VAŠINGTON - Nezavisni novinari u Srbiji moraju da nastave da rade svoj posao i "dižu uzbunu", zbog političkih pritisaka, znajući da imaju podršku u međunarodnom civilnom sektoru, poručila je u razgovoru za Glas Amerike Rukmani Batija, istraživačica Fridom Hausa.

Batija podseća da Fridom Haus, u slučaju Srbije, u protekle četiri godine beleži značajan pad slobode medija.

"Novinari se suočavaju sa sve većim zastrašivanjem, maltretiranjem, u nekim slučajevima su i mete nasilnih napada, medijima pada profit od reklama, nameću im se porezi kada kritikuju vladu", ukazala je Batija.

"Cilj je da se u suštini potisnu opozicioni glasovi, glasovi koji su kritični prema Vučićevoj vladavini", objasnila je Batija, koja smatra da su to "ozbiljne crvene zastave kada je reč o slobodi medija u Srbiji".

Srbija je 2016. godine, zabeležila jedan od najvećih padova u slobodi medija na globalnom nivou, među 199 država i teritorija koje procenjujemo u našem izveštaju, ukazala je Batija.

Predstavnica Fridom Hausa kaže da je pre svega važno da mediji nastave da rade svoj posao.

„Razlog što vide ovaj pritisak i pokušaj da se smanji prostor slobodnih medija u Srbiji je što izveštavajau o pitanjima o kojima Vučićev režim ne želi da se izveštava, o korupciji, skandalima, lošem upravljanju vladinih fondovima, lošim vladinim odlukama, to je tačno ono što režim ne želi da se obelodanjuje. Zato je važno da nastave da rade svoj posao kao dobri novinari i izveštavaju o tim pitanjima", izjavila je ona za Glas Amerike.

Drugo što je važno je znati da mediji u Srbiji imaju partnere u civilnom društvu, postoji međunarodno prisustvo u Srbiji i mnogo napora da se podrže mediji u Srbiji i važno je da ne budu izolovani i nastave akcije kakve smo videli prošle nedelje, stvaraju parnterstva i koalicije, nastave da se oglašavaju i podižu uzbunu, dodala je ona.

EU i OEBS su u prošlosti objavljivali saopštenja u kojima su osudjivali režim zbog suzbijanja slobode štampe i važno je da medjunarodne grupe nastave da to rade, posebno ako se nastave flagrantna kršenja te slobode, ocenila je Batija.

Dok civilni sektor ukazuje na probleme, zapadne vlade nerado kritikuju predsednika Vučića koga vide kao partnera i pružaju mu podršku zbog regionalne politike i percepcije da neguje dobrosusedske odnose i održava stabilnost u zemlji i regionu, prenosi Glas Amerike.

Postavlja se pitanje ko može da zaštiti nezavisne novinare u Srbiji? Mislim da ćemo, zahvaljujući naporima civilnog društva i medija, podizanjem uzbune sada, videti veće napore medjunarodnih tela i medjunarodnih grupa za zaštitu ljudskih prava i medijskih sloboda da se skrene pažnja i reaguje na taj problem, kaže Batija.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: U Srbiji opljačkano 150 miliona evra! Uskoro hapšenje političara?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track