STROGO POVERLJIVO: Ovako od danas sarađuju ruski i srpski bezbednjaci! FSB VEĆ PRIMIO NAREĐENJE OD MEDVEDEVA
Ilustracija, Foto: Youtube/Printscreen

UNAPREĐENJE

STROGO POVERLJIVO: Ovako od danas sarađuju ruski i srpski bezbednjaci! FSB VEĆ PRIMIO NAREĐENJE OD MEDVEDEVA

Društvo -

Zvanična Moskva saopštila je da će Ruska Federacija i Republika Srbija, nakon što je u našu zemlju stiglo šest ruskih aviona MIG 29, nastaviti saradnju i u vojno-obaveštajnoj sferi.

Ukazom ruskog premijera Dmitrija Medvedeva nalaže se da po ovom pitanju Federalna služba bezbednosti Rusije počne razgovore sa predstavnicima Ministarstva odbrane Srbije.

General-major u penziji i profesor Vojne akademije Mitar Kovač kaže da širenje saradnje u vojno-obaveštajnoj sferi jeste znak da odnosi između Rusije i Srbije idu uzlaznim trendom.

„Samo krajnje prijateljske države mogu međusobno da razmenjuju tako značajne i poverljive informacije iz domena vojno-obaveštajne delatnosti. Sigurno da priroda današnjih pretnji u Evropi i svetu utiče na to da države same, sa svojim aparatima ili obaveštajno-bezbednosnim sistemima, ne mogu uvek i na svakom mestu da prikupe dovoljno podataka koji se tiču bezbednosti države“, objašnjava Kovač.

Kako kaže, unapređenje vojno-obaveštajne saradnje između Srbije i Rusije doprineće i jednoj i drugoj državi da upotpunjuju informacije. Rusija će dobijati podatke za Zapadni Balkan i Jugoistočnu Evropu, a Srbija ključne informacije za njenu nacionalnu bezbednost, prvenstveno kada je reč o ugrožavanju države od strane ekstremista i terorista.

„Došli smo do toga da je dobar deo ekstremista sa prostora Zapadnog Balkana, pa i sa prostora Srbije, iz Raške oblasti i sa Kosova i Metohije, završio u terorističkim formacijama ISIS. Verujem da saradnja neće biti samo u domenu operativne primene i razmene informacija, nego i u domenu školovanja kadrova i obučavanja u korišćenju tehničke opreme po snagama ili jedinicama koje se bave obaveštajno-izviđačkim ili vojno-obaveštajnim sistemima i delatnostima“, napominje Mitar Kovač.

Kurir.rs/Sputnjik

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Zločinac na slobodi! Sud u BiH oslobodio Nasera Orića!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track