OČAJNO MENTALNO ZDRAVLJE NACIJE: Svaki četvrti Srbin ima psihičke tegobe
Foto: Shutterstock

Poražavajuće

OČAJNO MENTALNO ZDRAVLJE NACIJE: Svaki četvrti Srbin ima psihičke tegobe

Društvo -

U porastu su anksioznost, demencija, a naročito depresija, od koje boluje 400.000 građana, dok se na psihičku teskobu žali čak svaki drugi srednjoškolac

Svaki četvrti građanin Srbije u određenom periodu života imao je neku vrstu psihičke tegobe, dok više od 400.000 njih boluje od depresije, alarmantni su podaci lekara istaknuti juče povodom obeležavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja.

O tome koliko je stresan život u Srbiji uzeo maha svedoči i to što čak svaki drugi građanin proživljava neprijatna osećanja teskobe, napora i umora, dok podaci govore da je čak i 42 odsto učenika srednje škole anksiozno.

- Od mentalnih bolesti, u porastu su anksioznost, demencija, a naročito depresija, koja beleži dramatičan porast broja obolelih u svetu. Smatra se da svaka peta žena i svaki deseti muškarac bar jednom u životu dožive depresivnu epizodu, a broj obolelih od depresije je u porastu - objašnjava za Kurir dr Ivana Stašević Karličić, v. d. direktora klinike „Laza Lazarević“. Ona dodaje da se veliki broj psihičkih smetnji razvija još u doba adolescencije.

- Vrlo je bitno objasniti ljudima da nije strašno potražiti pomoć kod psihijatra, da neće zbog toga izgubiti posao ili imati problem s partnerom. Vrlo je važno da se ljudi edukuju, ne samo oni koji su oboleli već i oni koji nemaju tegobe, da bi mogli da prepoznaju bolest i da znaju koliko je teška duševna patnja, ali da rešenje postoji - zaključuje naša sagovornica.

Inače, juče na Trgu republike klinika „Laza Lazarević“ omogućila je građanima besplatno testiranje na depresiju, anksioznosti i demenciju i da u razgovoru sa stručnjacima pokušaju da poboljšaju kvalitet života.

- Jednostavno se osećam tužno. Danima je tako. Nemam nikoga s kim bih mogla da pričam. Muž je umro, sin ima svoju porodicu. Ostala sam sama. Ponekad danima ne izlazim iz kuće, jer nemam nijedan razlog zbog kog bih to uradila - ispričala nam je Dragana V., koja je juče potražila stručnu pomoć.

Dr Igor Grbić iz „Dr Laza Lazarević“ kaže da su se mnogi sugrađani juče žalili na usamljenost, tugu i anksioznost.

- Uglavnom su nam se obraćale osobe koje imaju blagi vid depresije ili osobe s potencijalnom anksioznošću - istakao je dr Grbić.

Podsetimo, mentalni poremećaji su drugi najveći zdravstveni problem srpskog stanovništva, posle kardiovaskularnih bolesti.

Posttraumatski stres

OKO 60 ODSTO IZBEGLICA UGROŽENO

Više od 60 odsto izbeglica u Srbiji je veoma ugroženo kad je reč o mentalnom zdravlju, a svaka druga osoba u toj populaciji ima simptome depresije, rezultati su istraživanja NVO Mreža psihosocijalnih inovacija. Njihova analiza je pokazala i da je oko 89 odsto izbeglica u Srbiji psihološki ugroženo, odnosno da oko 3.000 njih ima potrebu za psihološkom podrškom i kontinuiranom brigom. Osim depresije, migranti imaju problem i s anksioznošću i posttraumatskim stresom.

Kurir / Ružica Kantar

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track