Najnovije vesti

Ministarstvo prosvete: Nastava na 8 jezika manjina u 165 osnovnih i 54 srednje škole
Foto: Aleksandar Jovanović/Ilustracija

Ministarstvo prosvete: Nastava na 8 jezika manjina u 165 osnovnih i 54 srednje škole

Društvo

BEOGRAD - Prema podacima koji su objavljeni na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, pripadnici nacionalnih manjina u Srbiji celokupnu nastavu na svom jeziku mogu slušati na osam jezika u 165 osnovnih i 54 srednje škole.

 

U Kancelariji za ljudska i manjinska prava za Komšijske novosti naveli su da se u prethodnoj školskoj godini osnovno obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina odvijalo u 45 lokalnih samouprava, a srednje obrazovanje u 24.

 

Prema evidenciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina u osnovnim školama organizovano je na 14 jezika za ukupno 46.191 učenika.

foto: Nebojša Mandić

Od toga, celokupno obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina u osnovnim školama organizovano je na osam jezika: albanskom, bosanskom, bugarskom, mađarskom, rumunskom, rusinskom, slovačkom i hrvatskom, za 34.740 učenika osnovnih škola. Celokupno srednje obrazovanje na istih osam jezika pohađao je 9.741 učenik.

 

Pripadnici bunjevačke, vlaške, makedonske, romske, ukrajinske i češke nacionalne manjine ne pohađaju celokupnu nastavu na jezicima svoje manjine, ali slušaju predmet „Maternji jezik sa elementima nacionalne kulture“.

 

U 122 škole u Srbiji nastava je dvojezična. Na srpskom i mađarskom jeziku nastava je organizovana u 68 škola, na srpskom i bosanskom u 18, srpskom i rumunskom u 12, koliko i na srpskom i slovačkom.
U pet škola nastava se odvija na srpskom i hrvatskom, u četiri na srpskom i albanskom, u dve na srpskom i rusinskom, a u jednoj na srpskom i bugarskom.

 

Nastava na tri jezika odvija se u tri škole, a na četiri jezika u jednoj školi.

 

(Kurir.rs/Fonet/Prescentar/Foto: Aleksandar Jovanović)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...