100 DANA RADA VLADE SRBIJE Brnabićeva: Penzije veće 5, plate 10 odsto
Foto: Vladimir Šporčić

Predstavljanje izveštaja u Kruševcu

100 DANA RADA VLADE SRBIJE Brnabićeva: Penzije veće 5, plate 10 odsto

Društvo -
1 / 15 Foto: Vladimir Šporčić

BEOGRAD - Penzije će od 1. januara 2018. godine biti povećane za 5 odsto, a plate u javnom sektoru 10 odsto, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić danas u Kruševcu, povodom 100 dana rada Vlade Srbije na čelu sa njom.

foto: Vladimir Šporčić

Naime, svi penzioneri dobiće sledećeg meseca jednokratnu pomoć od 5.000 dinara, a od 1. januara 2018. godine penzije će biti povećane pet odsto.

Ona je na predstavljanju rada 100 dana Vlade u Kruševcu rekla da su odlični rezultati u domenu državne kase, stvorili mogućnost za trajno povećanje penzionerima i radnicima u javnim službama.

foto: Vladimir Šporčić

Takođe, premijerka je najavila da će u narednih mesec dana biti isplaćen jednokratan iznos od 5.000 svim penzionerima.

foto: Kurir TV

- Najvećem broju zaposlenih u javnom sektoru, učiteljima, nastavnicima, vaspitačima, naučnicima, lekarima, medicinskim sestrama plate će biti povećane 10 odsto. U ovu grupu spadaju i zaposleni u vojsci, policiji i službama bezbednosti. Za zaposlene u administraciji, povećanje će biti pet odsto.

- Mislim da je povećanje penzija od pet odsto, značajno povećanje. Dali smo sve od sebe da napravimo ovaj fiskalni prostor, ali smo i zaista želeli da damo 10 odsto ovim svim drugim zanimanjima. Za sve je bolja situacija. Trudili smo se da napravimo društveni balans - kazala je premijerka, i najavila da se nastavlja sa merama fiskalne konsolidacije.

foto: Vladimir Šporčić

Kazala je da bi volela da bi bila mnogo srećnija da su povećanja mogla da budu veća, ali i da bi u ovom trenutku to bilo "zaista neodgovorno".

"Ne razmišljam o rekonstrukciji, radimo kao tim"

Brnabić je izjavila danas da nije uopšte razmišljala o rekonstrukciji vlade, ali da veruje da ima prostora za još bolju koordinaciju rada unutar vlade. Brnabić je, odgovarajući na pitanja novinara na predstvaljanju rezultata Vlade Srbije u prvih 100 dana, rekla da je vlada radila kao tim, zajedno, najbolje i najbrže što je moglo.

Podsetila je, u tom kontekstu, na izazove sa kojima se vlada suočila na samom početku rada, prosteste u Fijatu, Goši, malinare...da se to uspešno prebrodilo i da se nastavilo dalje.

"Jako sam zadovoljna radom svih ministarstava, a kada sam rekla da možemo da imamo bolju koordinaciju, to i mislim", rekla je Brnabić.

(Kurir.rs/EPK/Tanjug/Foto: Vladimir Šporčić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track