Najnovije vesti

DOBRE VESTI SA KLINIKE ZA HEMATOLOGIJU: Transplantacija koštane srži od sada i u Kliničkom centru Srbije
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

U Centar uloženo 90 miliona dinara

DOBRE VESTI SA KLINIKE ZA HEMATOLOGIJU: Transplantacija koštane srži od sada i u Kliničkom centru Srbije

Društvo

Klinika za hematologiju Kliničkog centra Srbije dobila je Centar za transplantaciju koštane srži što će omogućiti da se i u KCS obavljaju transplantacije matičnih ćelija kod teško obolelih hematoloških pacijenata.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

U Centar je uloženo oko 90 miliona dinara, a KCS će tako postati treća zdravstvena ustanova u Srbiji u kojoj se radi takva intervencija.

Transplantacije matičnih ćelija kod dece rade se u Institutu za majku i dete, dok se kod odraslih rade na Vojno-medicinskoj akademiji.

NADA ZA OBOLELE OD RAKA: Sajber nož stiže u Srbiju u martu, zračiće tumore u celom telu

Obilazeći novi sterilni blok te klinike, ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je da je Centar izgrađen po najvišim svetskim standardima, a da su lekari iz Klinike za hematologiju bili na usavršavanju u jednom od najvećih centara za transplantaciju koštane srži u Hamburgu.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Direktor KCS Milika Ašanin podsetio je da je Klinika za hematologiju referentni centar za dijagnostiku i lečenje hematoloških oboljenja, ali da do sada nisu mogli da rade program transplantacije, jer za to nisu imali uslove. Kako kaže, takve intervencije u inostranstvu koštaju od 150.000 do 300.000 evra, a da će se sada u KCS raditi po četiri do pet puta nižim cenama.

Direktorka Klinike za hematologiju Biljana Mihaljević podsetila je da Centar u Hamburgu godišnje uradi oko 300 transplantacija matičnih ćelija, u Srbiji se uradi do 40 alogenih tranpslanatcija, dok Zagreb i Ljubljana rade 80 do 100 transplantacija.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

"Otvaranjem sterilnog bloka, Klinika za hematologiju prezuma obavezu da na godišnjem nivou uradi 40 alogenih transplantacija, čime se izjednačavamo sa centrima u regionu", zaključila je Mihaljević.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Filip Krainčanić)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...