Najnovije vesti

OVO SU NAJJEZIVIJI OGLASI U SRBIJI: Sportista (27), zdrav, hitno prodajem bubreg da platim lečenje majke!
Foto: Shutterstock

UŽAS

OVO SU NAJJEZIVIJI OGLASI U SRBIJI: Sportista (27), zdrav, hitno prodajem bubreg da platim lečenje majke!

Društvo

Očajni građani zbog teške finansijske situacije sve češće u oglasima nude svoje organe na prodaju po ceni od 30.000 do 40.000 evra ili po dogovoru

Samo u poslednja dva meseca najmanje četvorica očajnih građana odlučila su se da prodaju bubreg, a kao razlog najčešće navode da im je potreban novac da prehrane porodicu ili izleče svoje najbliže. Da li se iza svega kriju neslane šale ili stvarna nužda, teško je oceniti.

Oglasi o prodaji, kao i u prethodnim situacijama, pojavili su se na specijalizovanim domaćim sajtovima za trgovinu. A ono što piše u njima je krajnje potresno.

„Imam četvoro male dece, upali smo u tešku finansijsku situaciju, rođeni brat mi je teško bolestan i ako nekome treba, a u mogućnosti je, bio bih zahvalan“, navodi građanin iz Beograda, koji svoj organ „ceni“ 30.000 evra.

Doniraju uz nadoknadu

„Sportista, potpuno zdrav, 27 godina, hitno prodaje svoj bubreg zbog potrebe dodatnog novca za lečenje majke!“, kaže sledeći prodavac, takođe iz Beograda, sa istom cenom kao njegov sugrađanin.

„Prodajem bubreg jer nemam od čega da živim, nažalost, ali i svaki dogovor je moguć...“, krajnje iskreno je poručio jedan Novosađanin, koji nije naveo kolika je cena njegovog organa.

foto: Printscreen

Ima i onih koji su malo, ne mnogo, upućeniji u ovaj „posao“, pa su svesni da transplantacije nema ako se ne podudaraju krvne grupe, za početak.

„Prodajem bubreg A negativna... SMS“, poručio je još jedan stanovnik Beograda. A drugi, iz Kragujevca, kaže: „Prodajem bubreg, krvna grupa B pozitivna“.

Tu su i oni koji kažu da doniraju bubreg, ali uz novčanu nadoknadu, dok su drugi, ako im je verovati na reč, spremni da ga doniraju bez para.

„Doniram bubreg, imam 31 godinu, krvna grupa 0 negativna, kome treba“, piše u jednom od oglasa.

Ilegalno tržište

Naravno, postoje i oglasi o kupovini bubrega. U jednom se traži donator bubrega, a u drugom se navodi da je „hitno potreban bubreg A ili 0 krvna grupa“.

Svi ovi oglasi se mogu videti bez problema, iako je trgovina organima u Srbiji zabranjena. Međutim, jedan od oglasa je nedavno skinut. To je oglas korisnika pod nadimkom Eldin iz Prijepolja, koji je hteo da proda bubreg za 40.000 evra.

Telefoni prodavaca bubrega juče nisu bili u funkciji ili se oglašivači nisu javljali na pozive Kurira.

Ekipa Kurira

Hirurg Miljko Ristić

KOD NAS NEMA TRGOVINE ORGANIMA

Svetski priznati hirurg Miljko Ristić, bivši direktor Kliničkog centra Srbije, kaže za Kurir da prodaja organa nije dozvoljena skoro nigde u svetu. Kod nas je moguće da rodbina da bubreg nekome od članova porodice, a koliko zna, iz nezvaničnih priča, Indija je jedna od zemalja gde ima dosta ilegalne trgovine organima:

- U Srbiji mislim da trgovina ne postoji. Nije dovoljno da neko želi da proda organ. Mora da postoji podudarnost organa prodavca i kupca, da se vidi koja su krvna grupa, da se provere imunološka reagovanja, podudarnost tkiva...

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Majka Zorana Marjanovića pobegla od novinara!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...