OD DANAS OBAVEZNA ZIMSKA OPREMA: Ne rizikujte život s letnjim gumama
Foto: AP/Ilustracija

Sve do 1. aprila

OD DANAS OBAVEZNA ZIMSKA OPREMA: Ne rizikujte život s letnjim gumama

Društvo -

BEOGRAD - Zimska oprema u kolima obavezna je od danas, pa sve do prvog aprila, saopštila je Agencija za bezbednost saobraćaja.

Prema Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, u navedenom periodu, vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica.

foto: AP/Ilustracija

Zimska oprema motornih vozila, osim za vozila vrsta L, K, T i C,

podrazumeva pneumatike za zimsku upotrebu, lance odnosno druge uređaje za povećanje trakcije na najmanje dva pogonska točka.

Za vozila vrsta M2, M3, N2 i N3 obavezni deo zimske opreme je i lopata, osim za vozila koja učestvuju u javnom gradskom prevozu. Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu (šara), kada se koriste kao zimska oprema, ne sme biti manja od 4 mm a ne smeju se postavljati pneumatici sa klinovima.

U naselju vozila ne moraju biti opremljena lancima.

Agencija za bezbednost saobraćaja apeluje na vozače da koriste zimske gume u periodu od 1. novembra do 1. aprila čak i kada na kolovozu nema snega, leda i poledice, jer, kako kažu, na niskim temperaturama letnje gume gube svoja svojstva, znatno lakše proklizavaju i imaju duži zaustavni put.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track