AMERIČKI LIST ODUŠEVLJEN SVETIM SAVOM: Hram njemu posvećen uporedio sa Sagrada familijom!
Foto: Profimedia

Simbol vere

AMERIČKI LIST ODUŠEVLJEN SVETIM SAVOM: Hram njemu posvećen uporedio sa Sagrada familijom!

Društvo -

Istok Evrope ima svoju Sagrada familiju i ona se nalazi upravo u Beogradu, piše američki list Vog. Radi se naravno o Hramu Svetog Save koji sa katedralom u Barseloni ima jednu sličnost.

U Beogradu se i dalje vide tragovi NATO bombardovanja iz 1999. godine, ali se samo kilometar dalje od prizora srušenih cigli zgrade Ministarstva odbrane bivše Jugoslavije nalazi se ovaj hram, kao dragulj na kruni, navodi prestižni američki magazin.

Velika bela mermerna i granitna fasada pokrivena bakarnim kupolama na vrhu hrama na Vračaru krije tajnu, a to je da većina unutrašnjosti hrama nije završena, kao što je to slučaj sa katedralom Sagrada familija u Barseloni, piše novinarka Elspet Velten.

U tekstu je opisana istorija hrama koji je napravljen na mestu gde su spaljene mošti prvog srpskog arhiepiskopa Save, koji je rođen kao Rastko Nemanjić, sin velikog srpskog župana Stefana Nemanje.

Plan za hram napravljen je 1893. godine, piše list.

Novinarka navodi da je oduševljena pričom o monahu Savi, koji se kao tinejdžer odrekao krune i odlučio da se zamonaši i posveti život uzdizanju Srpske pravoslavne crkve.

"Zamislite? Neko je odbio da vlada i umesto toga odabrao da se moli i služi svima nama. Za naš narod je to nešto najveće" - rekao je jedan sagovornika u tekstu.

Kurir.rs/Vog

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Radovi u Hramu Svetog Save

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track