Najnovije vesti

AFERA RAJSKI PAPIRI POTRESA SRBIJU: Građevinci, trgovci oružjem, bivši generali otvarali ofšor firme i pravili haos po Srbiji
Foto: Profimedia

svetski problem

AFERA RAJSKI PAPIRI POTRESA SRBIJU: Građevinci, trgovci oružjem, bivši generali otvarali ofšor firme i pravili haos po Srbiji

Društvo

U projektu "Rajski papiri" koji otkriva veze više stotina svetskih političara i biznismena sa ofšor kompanijama, pojavljuje se i general Jovan Čeković, dugogodišnji direktor državne firme za trgovinu oružjem "Jugoimport SDPR".

 

On je vlasnik malteške kompanije "Jomil Malta Limited" koja je osnovana u septembru 2007. godine, a koja je deo šire mreže kompanija "Jomil" registrovanih u Srbiji, Crnoj Gori, Francuskoj, Kongu, Kipru, Malti i Angoli, a njima upravljaju Čeković i njegova ćerka Milica. Deo firmi registrovan je za izvoz naoružanja, a pojedine se bave poljoprivredom i seoskim turizmom.

 

Čekoviću se sudilo za zloupotrebu službenog položaja, između ostalog jer je 2002. godine sa računa firme "Jugoimport SDPR" u Libiji isplatio 400.000 dolara kompaniji u Liberiji sa kojom SDPR nije imao nikakav poslovni odnos, kako su objavili domaći mediji. On je na kraju oslobođen optužbi.

 

Bivši general i trgovac oružjem Radoš Rubaković takođe posluje na Malti i vlasnik je kompanije "Cofis Export-Import co. Limited", osnovane 2008. Njegova firma je 2010. godine u Srbiji osnovala predstavništvo.

Rubaković je u Srbiji vlasnik istoimene kompanije za trgovinu naoružanjem "Cofis", registrovane 1992. Isti biznis vodi i u Crnoj Gori. Dokumenta govore i o prodaji dela vlasništva domaće kompanije "Južna Bačka" koja sklapa milionske poslove s državom. "Južna Bačka" poznata je, kako je naveo KRIK, i po aferi u vezi sa ispumpavanjem poplavljenog kopa Tamnava u Rudarskom basenu Kolubara.

 

"Rajski papiri" otkrivaju da je do udela u ovoj kompaniji došla osoba koja je povezana s jednim od najmoćnijih ljudi u Srbiji. Ovu priču KRIK će objaviti narednih dana. Procurela dokumenta otkrivaju i pozadinu propasti privatizovane kompanije "Energetika" iz Loznice, dela čuvenog holdinga "Viskoza".

 

Ta fabrika, koja je grejala domove polovine Lozničana, privatizovana je 2007. godine kada ju je kupila italijanska firma "Decotra", u vlasništvu srpskih biznismena Ljube Miskina i Vladimira Šekrevskog. Najavljeno je da će "Decotra" s partnerima iz Budimpešte u sklopu "Energetike" izraditi novu elektranu na gas, ali pogoni te firme prestali su da greju Loznicu u zimu 2010. godine, jer je preduzeće zapalo u finansijske probleme.

 

Vladimir Šekrevski poznat je, kako navodi KRIK, po dve pogubne privatizacije – kupio je državno preduzeće "Hidrogradnja" iz Vršca, koje je sada u blokadi, kao i brodogradilište "Terratrade-brodoremont" kod Sombora, koje je u stečaju. Firme Vladimira Šekrevskog u Srbiji su tužene čak 99 puta.

 

Kontroverzni biznismen Bogdan Rodić, među čijim su partnerima bili bliski saradnici narko-bosa Darka Šarića, vlasnik je dve ofšor kompanije registrovane na Malti, pokazuju procurela dokumenta iz projekta "Rajski papiri". Firmu "Jammb Holding LTD" preuzeo je aprila 2009. Preko ove firme, vlasnik je i druge kompanije na Malti, "Luxmat Ltd", takođe od 2009. godine. Ovu kompaniju je zbog neaktivnosti ugasio zvanični poslovni registar 2014. godine. Procurela dokumenta, međutim, ne pokazuju čime se ove firme bave. Nijedna od malteških firmi nema predstavništva niti kompanije u vlasništvu u Srbiji.

Procurela dokumenta otkrivaju i nove detalje o biznismenu Nebojši Ivkoviću – jednom od učesnika 24 sporne privatizacije koje je istraživao Savet za borbu protiv korupcije, a koji je privatizovao fabriku za proizvodnju i remont šinskih vozila "Šinvoz" iz Zrenjanina u aprilu 2004. godine, koja je potom otišla u stečaj.

 

Savet je u izveštaju naveo da je Ivković kršio ugovor o privatizaciji i namerno zaduživao fabriku, a "Šinvoz" je izašao iz stečaja pošto su najveći poverioci – firme povezane sa Ivkovićem podnele plan reorganizacije.

U procurelim dokumentima pojavljuje se i kompanija "Nano Consulting Ltd" koju je 2008. godine na Malti osnovao Rade Vojvodić, vlasnik beogradske firme "Comandante".

 

Malteška firma od osnivanja nije imala prihode poslovanja, već samo troškove. Novinari KRIK-a nisu pronašli tragove njenog poslovanja u Srbiji. Branislav Grujić, srpski biznismen koji ima poslove i u Rusiji, u projektu "Rajski papiri" pojavljuje se kao suvlasnik malteške kompanije "PF Properties Limited". Partner mu je Rus Arkadij Zelmanovič Blank. Poznati srpski građevinski inženjer Zoran Florić vlasnik je malteške firme "Roads Team Company LTD" osnovane u avgustu 2010. godine i njegovo ime pojavljuje se i u projektu "Panamska dokumenta". Njegova srpska firma "Euro Gardi Group" nosilac je konzorcijuma koji je u aprilu ove godine dobio javnu nabavku za izradu projekta nove zgrade Radio-televizije Vojvodine – posao vredan 20 miliona dinara.

U dokumentima sa Malte pojavljuje se i arhitekta Ivan Bekčić-Petrović, izvođač radova rekonstrukcije terminala 2 Aerodroma "Nikola Tesla". On je 2012. sa partnerima osnovao kompaniju "Synthesis Group Malta" koja je rukovodila beogradskim ograncima, "Montagna SM" i "Sintezis Inženjering".

Ogranci su nedavno preneti u vlasništvo Bekčića i njegovih kolega, a on je za KRIK rekao da je firma sa Malte preko lokalnih kompanija pružala tehničku podršku njihovim građevinskim projektima u Rusiji i Ukrajini, dok u Srbiji nisu poslovali zbog krize u građevinskom sektoru.

 

U bazi podataka pojavljuje se i ime britanskog advokata Marka Harisona koji radi iz kancelarije registrovane u Beogradu. Haris je bio savetnik Agencije za privatizaciju u nekoliko velikih poslova, uključujući i kontroverznu privatizaciju benzinskih pumpi "Beopetrol". 

 

Istraživanje "Rajski papiri" koje predvode Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara – ICIJ i nemački list "Zidojče cajtung" otkriva tajne poslove svetskih lidera, engleske kraljice, muzičkih zvezda i poznatih korporacija. Kako je podsetio KRIK, posedovanje ofšor kompanije i poslovanje preko nje ne podrazumeva nužno nezakonite radnje, ali te kompanije mogu da se koriste za izbegavanje plaćanja poreza, skrivanje vlasništva, pranje novca, kao i izbegavanje antimonopolskih zakona.

 

(Kurir.rs/Agencije)

Foto Profimedia

 POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO! I srpski političari u “Rajskim papirima”!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...