Najnovije vesti

VEĆE PLATE I PENZIJE U 2018! Pao dogovor Vlade Srbije i MMF!
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

usaglašeni ključni parametri za budžet

VEĆE PLATE I PENZIJE U 2018! Pao dogovor Vlade Srbije i MMF!

Društvo

Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda Džejms Ruf izjavio je da su sa Vladom Srbije usaglašeni ključni parametri za budžet za 2018. godinu, koji uključuju i povećanja plata u javnom sektoru i penzija od naredne godine.

 

Ministar Dušan Vujović je rekao da je jedan od vrlo opipljivih rezultata to što sada na svakih milijardu evra duga štedimo 50 do 60 miliona evra, jer plaćamo niže kamate.

 

"Zajedno sa većim prihodima za plate i penzije, planirani fiskalni deficit je 0,7 odsto BDP-a, što je nivo koji ne ugrožava fiskalnu stabilnost i dalje smanjenje javnog duga", rekao je Džejms Ruf, navodi se u saopštenju MMF.

 

Kako je navedeno, imajući u vidu dobre ostvarene rezultate, vlada planira da deo novca iz većeg fiskalnog prostora i u ovoj godini iskoristi za isplatu bonusa penzionerima, kao i za bonuse određenim kategorijama zaposlenih.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ruf je istakao da MMF za ovu godinu prognozira rast bruto domaćeg proizvoda Srbije za dva odsto, a za 2018. za 3,5 odsto.

 

Govoreći o osmoj reviziji, rekao je da je postignut dogovor o politikama koje su potrebne kako bi uspešno zaključili reviziju.

 

"Svi što je dogovoreno da se uradi do kraja septembra je urađeno, a strukturne reforme su nastavljene, mada u nekim slučajevima ima kašnjenja", rekao je Ruf i dodao da će pozitivan izveštaj biti poslat na odobrenje Bordu direktora MMF, koji zasedaju, kako se očekuje, u decembru.

 

Ruf je naglasio da je prioritet za 2018. da se očuvaju teško ostvareni dobri fiskalni rezultati, pa je potrebno nastaviti podršku inicijativama za podsticanje privrednog rasta, kao što su povećanje javnih investicija i smanjenje poreskih opterećenja za radnike sa niskim prihodima.

 

Kurir.rs/Tanjug

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

5 hiljadarki leglo! Svi penzioneri imaju plan šta će sa njima, a pojedini ih već i potrošili!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...