BRUTALNA TUČA U ŠKOLI ZBOG FOTKI NA FEJSBUKU: Devojčice udarale i šamarale drugaricu, celo odeljenje navijalo!
Foto: Privatna Arhiva, Kurir

Skandal trese aranđelovac

BRUTALNA TUČA U ŠKOLI ZBOG FOTKI NA FEJSBUKU: Devojčice udarale i šamarale drugaricu, celo odeljenje navijalo!

Društvo -

Više od 20 đaka je uz aplauz i povike posmatralo kako dve tinejdžerke ubijaju od batina B. N., vršnjakinju iz odeljenja

Video-snimak na kome dve maloletne devojčice šamaraju i pesniče svoju vršnjakinju iz odeljenja B. N. (15) za vreme malog odmora u Srednjoj tehničkoj školi „Mileta Nikolić“ u Aranđelovcu šokirao je javnost. Nesrećna devojčica je pokušala da se zaštiti stavljajući ruke preko lica, ali je glas koji se čuje na snimku zagrmeo: „Spusti ruke dole, je l’ ti jasno, bre?!“.

Scenu šamaranja i iživljavanja pokušao je da spreči samo jedan dečak, koji je otrčao da nađe profesora i prijavi nasilje, dok je ostatak odeljenja aplaudirao i navijao, bodreći maloletne nasilnice koje su tukle vršnjakinju.

foto: Printscreen

Crvena od šamara

Jelena Nikolić iz mesta Tulež kod Aranđelovca, majka pretučene B. N., kaže za Kurir da je i sama zaprepašćena događajem.

- Ona je tog 13. oktobra, kad se incident desio, došla kući sva crvena po licu. Pitala sam je šta se desilo, ali nije htela ništa da mi kaže. Ubrzo mi je njen drug poslao poruku da je maltretiraju i da odem u školu. Tako sam sve saznala. Ćerka mi je ispričala da to nije jedino mučenje. Bacali su joj jaknu u kantu za smeće, izbacivali su joj školsku torbu kroz prozor učionice, gađali je kestenjem... - priča Nikolićeva.

foto: Printscreen

Ogorčena je, kako kaže, i na ostatak odeljenja jer nisu ni pokušali da zaštiti njenu ćerku, a svoju drugaricu.

- U odeljenju ima 22 dečaka i četiri devojčice, i umesto da se štite i da budu kao braća i sestre, oni su navijali da je što više prebiju. Nisu to bila tri šamara, nego 33, to je strašno. Pitam se gde su bili nastavnici, školski policajac, domar, razredni, bilo ko ko bi mogao da spreči ovaj incident... Samo je jedan drug istrčao da pozove pomoć - kaže Nikolićeva. Ona dodaje da je njen suprug Zoran odlučio da podigne tužbu protiv roditelja maloletnica.

Uključena i policija

Nakon ovog događaja svi učesnici i svedoci dali su izjavu u policiji, a pošto je reč o maloletnicima, saslušanju su prisustvovali i roditelji.

Majka devojčice S. V., koja je na snimku bila obučena u belu majicu dok učestvuje u tuči, ispričala je da su konflikti krenuli od samog početka školske godine, a da su ovom tučom kulminirali. Ona je insistirala da ostane anonimna.

- Moje dete nije krivo. Niko nije pomenuo šta se dešavalo u toj školi u prvih mesec i po. Priča se da je ta devojčica koju su tukli prethodno napravila u Fotošopu slike svih iz odeljenja, i moje ćerke isto, na kojima su prikazani goli. Stajali su i natpisi: „Pušim za 150 evra“. To je strašno... Za mene je krivo celo odeljenje. Ja sam odmah zvala roditelje pretučene devojčice da pitam kako je, i izvinila sam se i u svoje i u ćerkino ime. Zaista ne bih volela da završimo s tužbama na sudu - kaže majka devojčice.

Dragan Ranković, direktor Tehničke škole u Aranđelovcu kaže da incident škola nije mogla da spreči.

- Sprovodimo sve procedure, obavešteno je Ministarstvo unutrašnjih poslova i Centar za socijalni rad, a nakon postupka biće i adekvatne sankcije. Zasad je protiv svih učesnika pokrenut vaspitno-disciplinski postupak - rekao je Ranković.

Lažne optužbe

NE ZNA SE KO JE PRAVIO FOTO-MONTAŽE

Iako su B. N. optužili da je pravila neprimerene foto-montaže s golim telima i glavama njenih drugara i drugarica iz odeljenja, njena majka Jelena Nikolić kaže da je to netačno.

- Moja ćerka je dala drugarici svoju šifru za Fejsbuk. Nakon toga je ta devojčica šifru podelila razredu, pa je pitanje ko sad koristi taj profil, jer mi ne možemo da mu pristupimo. Upravo sa tog profila su se pojavile sporne slike, ali one nemaju nikakve veze s mojom ćerkom - kaže Jelena.

foto: Printscreen

Dragana Janković, Aleksina majka

ZAR NIKO DA NE POMOGNE ŽRTVI

Pogledala sam snimak nekoliko puta i videla da su devojčicu brutalno pretukli vršnjaci. Koliko sam obaveštena, u odeljenju ima 25 učenika, pa se postavlja pitanje kako niko od dece nije zaustavio hajku na devojčicu. Drugo, ključno pitanje je: gde su profesori, gde je odgovornost direktora, školskog policajca? Treće pitanje se odnosi na to dokle će javnost i mediji davati nasilnicama na publicitetu dok žrtva ostaje po strani - rekla je Dragana.

Sina Dragane Janković iz Niša, Aleksu, maltretirali su godinama, pa je on na kraju izvršio samoubistvo.

foto: Printscreen

JOŠ JEDAN SLUČAJ Ekonomsko-ugostiteljska škola

ŠUTIRALI DEČAKA, PA GA TERALI DA IM LJUBI RUKE

Skandalozan snimak nasilja iz Tehničke škole nije jedini koji je napravljen u Aranđelovcu. Redakcija Kurira došla je u posed snimka iz Ekonomsko-ugostiteljske škole „Slobodan Minić“ na kojem se vidi kako dvojica đaka batinaju dečaka u učionici, teraju ga da radi čučnjeve i da im ljubi ruke.

Iako se tokom čitavog klipa čuju jauci nesrećnog učenika i molbe da prestanu, dvojica učenika se ne obaziru na to. Kako Kurir nezvanično saznaje, problematični dečaci već duže vreme zavode strahovladu u školi u Aranđelovcu, a žrtva trpi njihovo iživljavanje. Takođe, rečeno nam je da čitav grad bruji o maloletnim siledžijama, ali da reakcije nadležnih nema. Više javno tužilaštvo u Kragujevcu, kako je saopšteno, pokrenuće krivični postupak prema petnaestogodišnjacima S. V., K. V. i D. R. zbog nasilničkog ponašanja i uključiti nadležne institucije i stručne službe radi daljeg sprečavanja vršnjačkog nasilja.

Kurir / Silvija Slamnig

Foto: Kurir, Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track