NE DA(VI)MO BEOGRAD POZIVA U ODBRANU POŠTE: Loš položaj poštanskih radnika nije samo njihov problem
Foto: Kurir

poziv na protest

NE DA(VI)MO BEOGRAD POZIVA U ODBRANU POŠTE: Loš položaj poštanskih radnika nije samo njihov problem

Društvo -

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd pozvala je danas građane da se priključe protestnoj šetnji koju 12. novembra organizuju sindikati Pošte, kako bi se sprečilo uništavanje tog preduzeća.

Vlast je krenula da uništi Poštu po modelu koji smo već videli u hiljadama drugih preduzeća. Loš položaj radnika Pošte nije samo njihov problem, to je metod kojim se kvalitetno i profitabilno javno preduzeće onesposobljava i otvara se prostor za privatizaciju, ocenjuje se u saopštenju Inicijative, Socijaldemokratske unije i organizacija Marks21 i 7 zahteva.

Posledice privatizacije će, upozoravaju, biti višestruko štetne po čitavo društvo.

Radomir Lazović - Ne da(vi)mo Beograd, foto: Stefan Jokić

Građani će dobiti lošiju i skuplju uslugu, budžet će ostati bez značajnog prihoda, a radnici Pošte ili bez posla, ili sa značajno umanjenim pravima, piše u saopštenju i izražava se bojazan da će privatne firme preuzeti samo one delatnosti Pošte koje ostvaruju profit.

Kao i druga javna preduzeća, kako se ističe, Pošta već sada zapošljava sve veći broj radnika "na lizing", naročito od kako je Vlada "zabranila" zapošljavanje u javnom sektoru. Zaključuje se da zabrana nije zaustavila partijsko zapošljavanje u administraciji, već je samo onima za čijim radom zaista postoji potreba učinila život nepodnošljivim.

Uništavanje Pošte se neće zaustaviti samo od sebe, ukazuje se u saopštenju, uz ocenu da ga može zaustaviti samo otpor radnika Pošte i javna podrška njihovom otporu, zbog čega se građani pozivaju da se u nedelju u 11:30 okupe ispred Glavne pošte u Takovskoj ulici.

(Kurir.rs/Fonet)

Foto Stefan Jokić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track