HAN: Sloboda medija je fundamentalna vrednost EU, pažljivo pratimo poteškoće novinara na Balkanu
Foto: Fonet/EU

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje

HAN: Sloboda medija je fundamentalna vrednost EU, pažljivo pratimo poteškoće novinara na Balkanu

Društvo -

TIRANA - Evropska komisija pažljivo prati izazove i poteškoće s kojima se suočavaju novinari na Zapadnom Balkanu, izjavio je evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han.

"Sloboda medija je fundamentalna vrednost EU i preduslov o kom se ne može pregovarati ni sa jednom zemljom kandidatom na njihovom putu ka EU", porucio je Han na konferenciji Medijski dani Zapadnog Balkana u Tirani.

Novinarstvo se, kako je naveo, ne dešava u izolovanoj oblasti, već usred društva, a nezavisno i slobodno izveštavanje je od ključnog značaja za izgradnju demokratije, navodi se u saopštenju EK.

foto: Beta/Miloš Miškov

Prema njegovim rečima, nezavisni medijski sektor važan je za slobodu izražavanja, ali treba razmotriti i druga brojna pitanja poput vlasništva nad medijima.

Kako je kazao, politički lideri i zemlje kandidati su odgovorni za garantovanje slobode medija, uključujući bezbednost i pristojne uslove života novinara.

"Sloboda medija je pokazatelj funkcionisanja pravne države. Kritičko izveštavanje je važno za demokratiju. Mediji mogu doprineti izgradnji mostova, a ne podelama", istakao je Han.

foto: AP

Evropska komisija će nastaviti da pruža podršku za poboljšanje medijskog okruženja, rekao je on dodavši da i mediji mogu da učine puno.

Kako se navodi na Tviter nalozima Birna i Grupe za slobodu medija, grupa srpskih novinara koji su prisustvovali konferenciji u Tirani, tokom Hanovog govora izrazila je simboličan protest zbog, kako kažu, manjka slobode medija u Srbiji.

Na toj društvenoj mreži objavljene su fotografije sa panela na kojima se vidi da su tokom njegovog izlaganja ustali u znak protesta i da su svi nosili crne majice na kojima je pisalo: "Ovako izgleda kada nema slobodnih medija", "EU da učini više za slobodu medija" i "Borba protiv medijskog mraka".

Njima su se pridružili i neki novinari iz regiona.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Fonet/EU)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track